Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaconescu, "prudent optimist" în privinţa aderării la Schengen

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Este aproape exclus să nu se decidă până la sfârşitul anului aderarea la Schengen”. Asigurarea vine de la ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, care a declarat într-o emisiune difuzată duminică de Pro Tv că este "prudent optimist" în privinţa luării în luna septembrie a deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

 

Cristian Diaconescu mai spune că relaţia României cu Olanda nu este pe atât de rea pe cât pare.

"A lua o decizie într-un sens sau altul nu este numai obligaţia României. Este obligaţia statelor membre ale Acordului Schengen, care, cum vă spuneam, au depăşit cu un an acest termen. Este obligaţia UE pentru că o atitudine este obligatorie faţă de un partener. Deci, acordul în sine a presupus o serie de criterii, iar aceste criterii au fost îndeplinite. România a făcut eforturi şi cheltuieli care au reprezentat economii pentru alte state aflate în interiorul UE. Nu vreau să fiu resentimentar, dar asta e situaţia", a explicat Diaconescu.

"Promisiunea Olandei este ca, după evaluările simultane din iunie a acestui an, atât în ceea ce priveste progresele de etapă, pe Mecanismul de Control şi Verificare (MCV), cât şi în ceea ce priveşte evaluarea generală în legătură cu soarta MCV după cinci ani de aplicare, să ia o decizie până în luna septembrie. Preşedintele Comisiei Europene i-a spus premierului (Ungureanu - n.r.), ne-a spus tuturor faptul că va insista ca până în septembrie acest deziderat să fie realizat. Sunt prudent optimist, ca să spun aşa", a mai afirmat Diaconescu, în emisiunea “După 20 de ani”, difuzată duminică la PRO TV.

De asemenea, Diaconescu a subliniat că nu au existat solicitări de avantaje economice din partea Olandei pentru a nu se mai opune aderării României la Schengen. "Categoric nu, nu au cerut nici mai voalat, nici mai puţin voalat, ei fac doar o legătură cu MCV", plecând de la argumente de politică internă olandeză, a adăugat Diaconescu.

Comisia Europeană va respinge orice încercare de a lega Mecanismul de Cooperare şi Verificare de procesul de aderare a României la spaţiul Schengen şi va insista ca decizia finală să fie luată cel mai târziu în luna septembrie, a declarat, joi, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. Declaraţia a fost susţinută la sfârşitul întâlnirii cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, aflat în vizită la Bruxelles.