Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaconescu: Reticenţele Olandei în privinţa Schengen sunt stranii

diaconescu-reticentele-olandei-schengen-stranii.jpg

Olanda este reticentă faţă de aderarea României la Schengen.

Situaţia din România a devenit "temă de politică internă", în Olanda, ceea ce reprezintă "o chestiune destul de stranie". O spune la RFI preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), Cristian Diaconescu. Guvernul olandez se va pronunţa în 2012 în privinţa cererilor de aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, după o perioadă de probă pentru cele două ţări, ar fi anunţat joi, 9 iunie, ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers, potrivit AFP, care citează o sursă olandeză. Corespondentul RFI la Bruxelles precizează însă că oficialul olandez nu a vorbit despre anul 2012.

Pentru integrarea unor noi ţări, este necesară unanimitatea statelor membre ale Spaţiului Schengen. Olanda pare să aibă acum cele mai mari reticenţe.

În opinia preşedintelui UNPR, Cristian Diaconescu, este "straniu" că România a devenit "temă de politică internă" în Olanda. "Reticenţele sunt destul de serioase şi în Olanda practic, situaţia din România a devenit temă de politică internă, o chestiune destul de stranie", spune Diaconescu.

Toate statele membre trebuie să aibă o atitudine "corectă" faţă de România în chestiunea Schengen, consideră Cristian Diaconescu.

"Aserţiunile într-un sens sau în altul în legătură cu capacităţile într-un sens sau în altul ale României pe diverse domenii pot fi discutate la infinit. Însă în acest moment, este responsabilitatea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să aibă o atitudine corectă faţă de România, stabilind un termen limită până la care să se realizeze în etape sau total integrarea în Schengen", precizează el.

 
Cristian Diaconescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Olanda şi Schengen