Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diferendul israeliano-palestinian, mediat de ONU

diferendul-israeliano-palestinian-mediat-onu.jpg

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, vrea să stimuleze dialogul între Israel şi palestinieni.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, se află într-un turneu în Orientul Apropiat, în încercarea de a relansa negocierile dintre Israel şi palestinieni. El urmează să discute miercuri cu premierul israelian şi cu preşedintele palestinian.

Ban Ki-moon şi-a prefaţat întâlnirea cu Benjamin Netanyahu şi cu Mahmoud Abbas cerând Israelului să facă un gest de bunăvoinţă, de natură să permită reactivarea procesului de pace. Deşi secretarul general al ONU nu a precizat despre ce fel de gest ar fi vorba, toată lumea ştie că el se referă la îngheţarea colonizării israeliene în teritoriile palestiniene. Ceva mai devreme, Ban Ki-moon a efectuat o escală în Iordania, pentru a aborda acelaşi dosar cu regele Abdallah al II-lea.

Misiunea pe care şi-a asumat-o Ban Ki-moon nu are însă nici o şansă de reuşită. Negocierile dintre Israel şi palestinieni sunt paralizate din septembrie 2010. Israelul s-a arătat atât de supărat că Palestina a fost primită la UNESCO, încât a accelerat implantarea de colonii în partea răsăriteană a Ierusalimului şi în Cisiordania.

Singurul om care ar fi putut să readucă cele două părţi la masa negocierilor, recurgând la presiuni şi promisiuni este Barak Obama. El însuşi a fost umilit însă de intransigenţa Guvernului israelian, în frunte cu Benjamin Netanyahu, iar acum, până în luna noiembrie, prioritatea sa o reprezintă alegerile prezidenţiale.

Absolut nimic serios nu se va putea deci debloca în regiune până la alegerea viitorului preşedinte al Americii, în ciuda modificării unor raporturi de forţă sau a peisajului politic remodelat de revoluţiile arabe.