Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dilma Rousseff, prima femeie preşedinte a Braziliei

rousseff-dilma-poza-reuters-bruno-domingos-presedintele-braziliei-aleasa-31-octombrie-2010-201011010.jpg

Dilma Rousseff, prima femeie preşedinte din istoria Braziliei (Foto : Reuters / Bruno Domingos).

Prima femeie preşedinte din istoria Braziliei : Dilma Rousseff. În anii '60, ea intra în mişcarea de rezistenţă contra dictaturii braziliene, o mişcare de gherilă clandestină şi este chiar arestată în 1970, supusă torturii timp de 22 de zile şi condamnată de un tribunal militar la trei ani de închisoare.

Prima femeie preşedinte din istoria Braziliei : Dilma Rousseff. Candidata sprijinită de preşedintele în exerciţiu, Luiz Ignacio Lula da Silva a obţinut 57% din voturi, după ultimele date comunicate de Tribunalul Electoral de la Sao Paolo.

Dilma Rousseff are 63 de ani şi s-a născut într-o familie mixtă : mama braziliană, iar tatăl bulgar, un comunist bulgar, care a emigrat în Franţa, din motive politice, la sfârşitul anilor '20, iar la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial a decis să-şi încerce norocul în America Latină, mai întâi în Argentina şi apoi în Brazilia.

De la tatăl ei, Dilma Rousseff a moştenit, se pare, activismul : în anii '60, ea intra în mişcarea de rezistenţă contra dictaturii braziliene, o mişcare de gherilă clandestină şi este chiar arestată în 1970, supusă torturii timp de 22 de zile şi condamnată de un tribunal militar la trei ani de închisoare.

După ce iese din închisoare se înscrie la universitate şi urmează studii de economie. Între timp, continuă să militeze în cadrul Partidului Democratic Muncitoresc şi în 1991 obţine şi primul post guvernamental : secretar de stat în Ministerul Energiei.

În 2001, se înscrie în Partidul Muncitorilor, condus de preşedintele în exerciţiu, Lula da Silva, care o va numi şi ministru, după câştigarea alegerilor, iar în ultimii cinci ani a ocupat postul de şef de cabinet al preşedintelui republicii.

Prima declaraţie a Dilmei Rousseff, după anunţarea primelor rezultate parţiale a fost că va continua politica actualului Guvern, bazată pe menţinerea stabilităţii economice şi deschiderea faţă de capitalurile străine. Ea a exclus orice măsură de austeritate, orice reducere bugetară, cel puţin în privinţa programelor sociale şi a celor care vizează dezvoltarea infrastructurii.

De fapt, ea a fost crescută de preşedintele Lula da Silva, iar în ultimii cinci ani i-a fost cea mai apropiată colaboratoare, şefă de cabinet şi mai mult ca sigur, colaborarea dintre cei doi nu se va opri, chiar dacă Lula da Silva a anunţat că nu vrea să se amestece în nici un fel în formarea noului Guvern. Desigur, Dilma Rousseff fiind economistă este mult mai în temă decât preşedintele, care a abandonat şcoala la vârsta de zece ani.

O altă noutate a acestor alegeri : Dilma Rousseff este protestantă, pe când Brazilia este cea mai mare ţară catolică din lume.

Biserica romană nu s-a arătat prea favorabilă acestei candidaturi, mai ales că Dilma a declarat că este pentru legalizarea avortului. Totuşi, în ciuda unui puternic electorat tradiţionalist, susţinerea preşedintelui Lula da Silva a fost determinantă.

Ştefan Popescu, despre Dilma Rousseff.