Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diplomati romani "persona non grata" la Chisinau

Doi diplomaţi ai ambasadei României la Chişinău au fost declaraţi persona non grata, relatează Basa-Press.

Doi diplomaţi ai ambasadei României la Chişinău au fost declaraţi persona non grata, relatează Basa-Press. Motivul ar fi incompatibilitatea activităţii acestora cu statutul diplomatic deţinut, se arată într-un comunicat al Ministerului Moldovean de Externe.
Ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost convocat la minister pentru explicatii. Cei doi diplomati trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova în decurs de 24 de ore. Ar fi vorba despre consilierul pentru cultura si secretarul numarul doi pe probleme politice. O prima reactie a venit de la premierul Calin Popescu Tariceanu.
Seful Guvernului a cerut Ministerului Român de Externe să analizeze situaţia celor doi diplomaţi şi să decidă măsurile care se impun într-o asemenea situaţie.Si presedintele Traian Basescu a comentat incidentul. El spune ca aceasta masura nu va determina Bucurestiul sa-si schimbe atitudinea fata de cetatenii moldoveni.
Incident grav vine pe fondul relatiilor din ce in ce mai tensionate dintre Bucuresti si Chisinau. Recent, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a acuzat România la Bruxelles de "agresiune permanentă" faţă de ţara sa.
Oficialul de la Chisinau a precizat că nemulţumirile sale vor fi transmise şi în scris liderilor Uniunii Europene.