Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Directorul general al FMI ar putea fi un polonez ?

De la aderarea sa la UE în 2004, Polonia se poziţionează printre naţiunile cele mai ambiţioase în politica europeană, mai întâi şi apoi în cea mondială. Demisia lui Dominique Strauss-Kahn de la cârma Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar putea deschide calea unui candidat polonez pentru acest post, economistul Marek Belka.

Directorul general al FMI ar putea fi un polonez ? Având în vedere actuală configuraţie în care Asia cere o competiţie corectă şi transparentă, Europa riscă să piardă acest post deţinut din 1946.

De aceea, speculaţii, declaraţii de intenţii şi chiar promovarea unor candidaţi europeni au apărut înainte ca Dominique Strauss-Kahn să-şi dea demisia.

Între franţuzoaica Christine Lagarde, germanul Peer Steinbrück, turcul Kemal Dervis şi polonezul Marek Belka, pe cine putem alege?

Un german sau un turc ar fi la fel de intransigenţi privind acordarea unor noi sume de bani Greciei. Un francez ar fi ideal la conducerea FMI dar poate n-ar fi corect ca tot un francez să-i urmeze lui Strauss-Kahn. Cât despre un polonez, ei bine, de ce nu ?

Spre deosebire de suratele sale est europene , Polonia are mereu un candidat gata de a fi numit sau ales într-un post influent în UE sau în lume.

Între 2004 şi 2007, Varşovia a stat în aşteptare şi a urmat exemplul celorlaltor colege nou venite în UE. Ca şi celelalte, a numit şi ea un comisar european la Bruxelles care provenea din fosta sferă a negocierilor cu UE, anume pe ministrul Danuta Hubner .

Spre deosebire de altele însa Polonia şi-a plasat încă în 2004 un om de influenţă la cârma Comisiei de politică externă a Parlamentului European, pe Jacek Saryusz-Wolski. Dar anii trec şi Polonia se simte din ce în ce mai sigură de ea.

În 2009, pentru postul de secretar general NATO apare numele ministrului de externe Radoslaw Sikorski care este dat printre favoriţi cu toate că în cele din urmă danezul Andres Fogh Rasmussen câştiga cursa. În acelaşi timp, o altă competiţie interesantă se deschide, cea privind posturile de influenţă în UE.

O ţară din est nou venită în club a înţeles că nu poate pretinde postul de Înalt Reprezentant pentru Politică externă şi nici pe cel de Preşedinte al UE . Dar în acele momente se pune pe picioare o nouă echipă a Comisiei Europene.

Polonia, se ştie, este interesată ca agricultura europeană să poată subvenţiona mulţi ani încă fermierii săraci. Dar jocul său e subtil.

Varşovia nu are pretenţii  la postul de comisar al agriculturii întrucât un polonez numit în această funcţie este prea expus, el ar putea în acel moment face jocurile oricui, numai ale Poloniei nu.

În mod inteligent, Varşovia negociază şi obţine postul de comisar al bugetului, cel care într-o oarecare ierarhie neoficială,  se plasează peste colegii lui întrucât, în mod simplist spus, el distribuie banii.

Pentru această poziţie cheie, din 2010, Polonia are deci un reprezentant în persoana fostului deputat european de centru dreapta Janusz Lewandowski.

Polonia este prezentă peste tot în toate discuţiile, cu şanse mai mici sau mai mari de izbândă. Numele candidaţilor săi este citat, uneori chiar şi oficial în diferite cercuri influente. Polonia se aruncă adesea în cursă ştiind că nu are şanse.

Varşovia a înţeles foarte repede că negocierile dure şi adesea  isterice pe care le-a purtat cu UE până în 2004 au lăsat o imagine nepotrivită. Varşovia vrea să pară astăzi un partener de încredere şi mai ales de neconturnat, cu toate că acest lucru nu este mereu adevărat.

Oamenii politici polonezi ştiu însă că ceea ce este important  în aceste curse politice nu este să câştigi ci să participi.

 
Mihaela Gherghişan, Directorul general al FMI ar putea fi un polonez ?