Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Discurs fără precedent al împăratului Japoniei

akihito-imparatul-japoniei-reuters.jpg

Împăratul Japoniei, Akihito e îngrijorat de problemele nucleare apărute după seismul din 11 martie (Foto : Reuters).

Împăratul Japoniei, Akihito a ţinut miercuri, 16 martie, un discurs excepţional, despre situaţia catastrofală provocată de cutremurul şi tsunami-ul de vineri. Suveranul se arată "profund îngrijorat" de situaţia de la centrala nucleară Fukushima.

Împăratul Japoniei a ţinut un discurs excepţional adresat naţiunii, în cursul căruia a precizat că se "roagă pentru securitatea unui număr cât mai mare" de persoane.

Ieşirea publică a suveranului a avut loc la cinci zile după cutremurul cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia - 9 grade.

Împăratul Akihito şi-a exprimat regretul că "numărul persoanelor ucise creşte pe zi ce trece şi nu se ştie câţi au murit".

"Toată naţiunea munceşte la operaţiunile de salvare", spune suveranul, care se implică foarte puţin în afacerile ţării.

"Populaţia este obligată să evacueze în condiţii foarte dificile de frig, de lipsă de apă şi carburant", declară împăratul.

"Nu pot să nu mă rog pentru ca activitatea salvatorilor să progreseze rapid şi ca viaţa oamenilor să se amelioreze, fie şi numai puţin. Sper sincer că putem împiedica înrăutăţirea situaţiei datorită eforturilor" tuturor celor care participă la operaţiunile de salvare, mai spune Akihito.