Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discuţii la Istanbul pe tema dosarului nuclear iranian

Iranul a continuat în 2010 să îşi amelioreze capacitatea de îmbogăţire a uraniului, apropiindu-se de posibilitatea construirii unei bombe nucleare. Iată ce arată un studiu al oamenilor de ştiinţă americani, citat de AFP. Raportul apare în timp ce autorităţile de la Teheran s-au întâlnit, începând de vineri la Istanbul cu marile puteri pentru negocieri pe tema dosarului nuclear.

Iranul nu a arătat pre multă flexibilitate şi i-a avertizat pe mai marii lumii că refuză să discute despre suspendarea activităţilor sale de îmbogăţire a uraniului.

Pe de altă parte, Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani afirmă că centrifugele - utilaje folosite pentru îmbogăţirea uraniuului - de la uzina iraniană din Natanz au căpătat eficienţă în 2010.

"În pofida unei scăderi a numărului de centrifuge, capacitatea de îmbogăţire (a uraniului) de la principala uzină iraniană a crescut în raport cu anii precedenţi".

"Este clar că Iranul nu îşi reduce eforturile nucleare", ci "dimpotrivă, (...) pare mai eficient în îmbogăţirea" uraniului.

Autorii şi-au bazat calculele pe datele furnizate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Această agenţie anchetează de opt ani, fără să poată fi în măsură să stabilească dacă programul nuclear iranian are scopuri paşnice.

Ivanka Barzashka, autorul principal, consideră totuşi că Iranul are nevoie, în prezent, de cinci luni până la un an pentru a obţine cantitatea de uraniu puternic îmbogăţit pentru confecţionarea unei singure bombe.

Moshe Yalon, un ministru israelian, a evocat recent o serie de "dificultăţi tehnologice", conchizând că Iranul este la distanţă de trei ani de obţinerea unei bombe atomice.