Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discuţii maraton la Luxemburg pentru finanţarea Greciei

discutii-maraton-luxemburg-finantarea-greciei.jpg

Va provoca Grecia prăbuşirea zonei euro?

Grecia ar putea beneficia de o nouă tranşă a împrumutului său. Este ceea ce miniştrii europeni de Finanţe, reuniţi de duminică seară la Luxemburg sunt pe cale să pună la punct. Germania nu are însă încredere în capacitatea Greciei de a-şi plăti apoi scandenţele.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

În decursul nopţii trecute, miniştrii de Finanţe ai zonei euro nu au rezolvat dosarul privind Grecia. Eşecul era previzibil, el a fost anunţat de preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, încă de la începutul reuniunii.

Consultări telefonice au avut loc şi cu miniştrii de Finanţe ai G7. O nouă tranşă de 12 miliarde de euro din totalul de 110 miliarde ar trebui să-i parvină Greciei în luna iulie. Nici unul dintre statele membre ale UE participante la împrumut nu este de acord cu aceasta.

Banii îi sunt totuşi indispensabili Atenei, aflate în pragul falimentului şi riscând să atragă după sine o catastrofă în zona euro.

Fără alocarea celor 12 miliarde de euro, nu poate fi vorba despre un nou plan de finanţare a Greciei pe termen mediu, spune Comisia Europeană.

 

Germania este reticentă în dosarul grec

 

Pe fundalul persistenţei crize economice şi a eşecului Greciei de a aplica măsuri de austeritate, Germania este reticentă. Ea ar dori o implicare a băncilor private în finanţarea Greciei şi doar un acord european de principiu privind participarea voluntară a acestora a fost găsit.

Se vorbea în această noapte despre un acord parţial, prin care doar o parte a celor 12 miliarde de euro aşteptate pentru luna iulie să fie plătită până la sfârşitul lunii în curs.

Soluţia pare greu de aplicat, dar ea este poate singura în faţa neîncrederii europene în capacitatea Greciei de a-şi plăti apoi datoriile. Miniştrii europeni de Finanţe îşi continuă şi astăzi reuniunea.