Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discuţii la nivel înalt între Kiev şi Bucureşti

aurescu-bogdan.jpg

Bogdan Aurescu - secretarul de stat afaceri europene

Adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, s-a aflat vineri la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu. Cei doi au discutat despre minorităţile naţionale, relaţiile politice şi economice, conflictul transnistrean şi situaţia din Belarus.

"Convorbirile s-au desfăşurat într-o atmosferă deschisă, pragmatică, orientată spre identificarea soluţiilor reciproc acceptabile pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale pe toate segmentele dialogului Bucureşti-Kiev. Agenda consultărilor a cuprins, pe lângă aspecte ale relaţiilor bilaterale, tematica europeană şi evaluarea evoluţiilor regionale. Astfel, au fost abordate aspecte ale relaţiilor Ucrainei cu UE, inclusiv stadiul negocierilor asupra Acordului de Asociere între UE şi Ucraina, Acordul Cuprinzător de Liber Schimb, realizarea Planului de acţiune privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni, cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic, precum şi elemente actuale ale problematicii privind securitatea energetică", se arată într-un comunicat MAE.

Partea română a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeană a Ucrainei şi a exprimat disponibilitatea de a împărtăşi din experienţa sa în procesul de integrare în UE. Ambele părţi au exprimat interesul pentru aprofundarea discuţiilor în domeniul energiei şi securităţii energetice la nivelul reprezentanţilor împuterniciţi cu aceste probleme din Ministerele de Externe român şi ucrainean.

"Un punct important pe agenda discuţiilor l-a reprezentat problematica minorităţilor naţionale din cele două ţări, părţile având un schimb util de opinii privind necesitatea asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi ale minorităţii ucrainene din România, în acord deplin cu prevederile documentelor juridice bilaterale şi ale dreptului internaţional, cu standardele europene şi cele mai bune practici în acest domeniu. În context, a fost discutată ideea revitalizării Comisiei Mixte Interguvernamentale în problemele minorităţilor naţionale, creată în baza Tratatului bilateral de bună-vecinătate din 1997", se arată în comunicat.

Consultările se înscriu în dialogul curent între cele două ministere de externe şi fac parte dintr-un program interministerial de contacte de lucru în vigoare pe perioada 2010-2011, menţionează MAE.