Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discuţii suspendate între Chişinău şi Tiraspol pe problema Transnistriei

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Discuţiile care începuseră, marţi, la Moscova, privind posibila reluare a negocierilor oficiale în problema transnistreană au fost suspendate. Guvernul de la Chişinău a declarat că vina pentru întreruperea discuţiilor ar purta-o administraţia de la Tiraspol. Relatează corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău, discuţiile de la Moscova au fost suspendate, citez, „din cauza poziţiei inflexibile a delegaţiei de la Tiraspol”.

Participanţii la discuţii au convenit să suspende întrevederea de la Moscova pentru a purta consultări suplimentare. Ei ar urma să reia discuţiile în capitala rusă în timpul apropiat.

Guvernul de la Chişinău precizează că Republica Moldova s-a pronunţat ferm pentru reluarea necondiţionată a negocierilor oficiale în formatul „5+2” şi a fost sprijinită de către toţi participanţii la discuţii, cu excepţia administraţiei transnistrene.

Din formatul 5+2 fac parte Chişinăul şi Tiraspolul ca părţi implicate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori, şi Statele Unite şi Uniunea Europeană ca observatori.

Potrivit Chişinăului, negiocierile ar trebui să se axeze pe elaborarea unui statut special de pentru Transnistria, ca regiune autonomă în cadrul Republicii Moldova şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării.

La rândul său, reprezentanţii administraţiei transnistrene au acuzat Chişinăul de obstrucţionarea dialogului cu Tiraspolul. Potrivit lor, Chişinăul nu ar fi manifestat sufucientă voinţă politică pentru rezolvarea unor probleme reale, ci s-ar fi limitat doar la declaraţii.

Pe de altă parte, presa rusă scrie că Moscova i-ar fi propus liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, care conduce Transnistria de 20 de ani, să nu mai candideze la aşa-zisele „alegeri prizidenţiale” care vor avea loc în regiune la iarnă.

În schimb, Kremlinul s-ar fi oferit să-i asigure protecţie lui şi familiei sale, dar şi să-i protejeze afacerile.

Negocierile oficiale în problema transnistreană au fost întrerupte în 2006.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac