Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dispută Putere-Opoziţie pe baza reorganizării administrative a ţării

Discuţiile pe baza reorganizării administrative a ţării se înteţesc pe scena politică, după ce Opoziţia le-a cerut sâmbătă aleşilor locali ai USL să solicite organizarea de referendumuri în teritoriu pentru a afla dacă românii vor 8 judeţe în loc de 41. La rândul său, premierul a dezvăluit motivele pentru care PDL nu vrea să dea înapoi privind reorganizarea la nivel naţional, chiar şi în condiţiile în care UDMR a afirmat că nu va susţine asumarea răspunderii Guvernului pe această lege.

Accesarea mai uşoară a fondurilor europene este – conform lui Emil Boc – principalul beneficiu de pe urma unei eventuale reorganizări. De asemenea, mai spune prim-ministrul, statul ar urma să facă economii substanţiale.

Dispută pe tema reorganizării teritoriale

Emil Boc, Premier

AscultăDownload

Premierul Emil Boc a mai precizat că vor fi discuţii şi în coaliţie privitoare la reorganizarea ţării. Şeful Executivului nu are deocamdată susţinerea UDMR în această privinţă. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, declara vineri la RFI că formaţiunea sa nu a fost informată cu privire la proiectul de reorganizare a ţării şi, prin urmare, nu va susţine asumarea răspunderii Guvernului pe această lege.

 

USL cere referendum naţional

Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a solicitat sâmbătă dimineaţă aleşilor locali ai USL să ceară organizarea de referendumuri judeţene. Conform liderului social-democrat populaţia ar putea astfel să se pronunţe asupra desfiinţării actualelor judeţe.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt.

Oltean a mai dezvăluit că cele 8 mari judeţe ar urma să fie Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat la rândul său că invită partidele politice la dialog pe tema revizuirii Constituţiei şi pe cea a reorganizării administrative a ţării, în a treia decadă a lunii iunie.