Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Disputa Putere-Opoziţie se mută la Bruxelles

plumb-rovana.jpg

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb

Reprezentanţi ai europarlamentarilor PSD şi PNL au afirmat, sâmbătă, faptul că vor propune discutarea situaţiei politice de la Bucureşti în şedinţele Parlamentului European (PE), situaţie în care, potrivit PSD, România ar putea fi sancţionată drastic din cauza unor presupuse încălcării de către actuala Putere a normelor democratice. Reprezentanţii PDL au reacţionat imediat acuzând Opoziţia că urmăreşte discreditarea Guvernului, chiar şi cu riscul ca România să fie sancţionată la Bruxelles, eventual prin blocarea fondurilor europene. Mai mult decât atât, europarlamentarii PDL acuză PSD şi PNL că vor să se folosească în demersul lor de lideri influenţi din PE, printre care şi noul preşedinte Martin Schulz.

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a declarat, sâmbătă, că săptămâna viitoare va fi organizată o dezbatere în Parlamentul European privind derapajele democratice din România, care se va finaliza cu o rezoluţie.
"Împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, vom continua în cursul următoarei săptămâni să prezentăm în cadrul PE, prin organizarea unei dezbateri publice, asemănarea dintre profilul Traian Băsescu şi profilul Viktor Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din România, urmând ca în cadrul PE să avem o dezbatere care va fi finalizată cu o rezoluţie în ceea ce priveşte România. Nu ne vom opri doar la palierul PE, vom merge mai departe către Executiv şi către Consiliu, pentru ca privirile să se îndrepte către România", a afirmat Rovana Plumb, după întrunirea Comitetului Executiv Naţional al Femeilor Social-Democrate.
Ea a avertizat că în cazul în care derapajele democratice vor continua în România, în cadrul dezbaterilor se poate invoca articolul 7 al Tratatului UE, care prevede sancţiuni instituţionale, însă a precizat că nu se doreşte acest lucru.
Potrivit europarlamentarului PSD, articolul 7 prevede declanşarea oricărei proceduri de infringement, pe oricare domeniu, blocarea fondurilor europene şi dreptului de vot, dreptului de exprimare în Consiliu a poziţiei unui stat membru.

Disputa Putere-Opoziţie, la Bruxelles

Emil Boc, Premier

AscultăDownload

Premierul Emil Boc a subliniat sâmbătă că anumite declaraţii ale Opoziţiei pot avea consecinţe grave pentru România pe plan internaţional. “Punerea pe acelasi palier a Romaniei si Ungariei este absolut gresita si n-are niciun fel de acoperire. Romania este in acord cu institutia europeana, n-are niciun fel de probleme cu UE sau cu Comisia Europeana, in timp ce Ungaria are o problema cu CE, legat de unele acte normative adoptate. A pune pe acelasi palier Romania si Ungaria este o greseala foarte mare. Cred ca, din dorinta de a crea agitatie, opozitia sacrifica interesul Romaniei”, a precizat premierul.
Prim-ministrul a fost susţinut la scurt timp de declaraţiile celor mai influenţi europarlamentari PDL, printre care Cristian Preda şi Monica Macovei. Cei doi au acuzat PSD şi PNL că vor să se folosească în demersul lor de lideri influenţi din PE, printre care şi noul preşedinte Martin Schulz.

"Schulz a fost folosit de Geoană, de Năstase în bătălia politică internă. Ponta vrea să-l folosească din nou pe Schulz, ajuns preşedinte al Parlamentului European", a spus Preda.
Premierul Emil Boc se va întâlni sâmbătă cu europarlamentarii PDL pentru a pune la punct o strategie, ca răspuns la acţiunile PSD şi PNL, anunţă Mediafax.
În ultimele săptămâni, Ungaria a avut o relaţie tensionată atât cu Comisia Europeană (CE), cât şi cu FMI din cauza unor proiecte de legi ale guvernului condus de Viktor Orban.