Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dispute privind Siria în Consiliul de Securitate

dispute-privind-siria-consiliul-securitate.jpg

Revoltele continuă în Siria, pe fondul disensiunilor din Consiliul de Securitate al ONU (Foto: Reuters).

Blocaj în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la situaţia din Siria, unde continuă ofensiva armatei împotriva demonstranţilor prodemocraţie. Dezbaterile au fost reluate miercuri, 3 august, după ce marţi nu s-a ajuns la un acord în ce priveşte modalitatea de intervenţie, pentru a opri reprimarea sângeroasă a mitingurilor împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.

Potrivit unor diplomaţi, marţi s-au înregistrat progrese pe tema Siriei, dar divergenţele continuă între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate. Diplomaţii trebuie să-şi consulte capitalele pentru a relua discuţiile miercuri. Consiliul de Securitate al ONU nu reuşeşte să ajungă la un acord nici privind formularea unei rezoluţii referitoare la condamnarea violenţelor.

Liderii Uniunii Europene au distribuit un nou proiect de rezoluţie privind Siria, dar Rusia şi China consideră că acesta nu are "echilibrul cerut".

Franţa a cerut încă de săptămâna trecută intervenţia ONU pe tema Siriei. Brazilia, India şi Africa de Sud au anunţat că se opun unei rezoluţii sau unei declaraţii de orice fel.

 

Atacurile continuă în Siria

 

O intervenţie brutală a armatei şi a forţelor de securitate siriene în oraşele rebele din ţară s-a soldat cu 139 de morţi, duminică, dintre care o sută la Hama. Atacurile continuă de atunci în marile centre de protest.

Relatări ale martorilor, neconfirmate oficial arată că tancuri ale armatei continuă să tragă în Hama, pentru a patra zi consecutiv. Bilanţul total al victimelor de la începutul protestelor din Siria, din luna martie, ar depăşi 1.600 de morţi. Alte sute de persoane au fost arestate şi torturate sau bătute pe stradă.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad a promis reforme şi a condamnat ceea ce a numit violenţele unor bande armate sprijinite de puteri străine, pe care nu le-a numit.

Accesul jurnaliştilor străini în Siria a fost limitat drastic, astfel că verificarea relatărilor martorilor şi organizaţilor care transmit de acolo este aproape imposibilă.