Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dmitri Medvedev, pregătit să revină la Kremlin

dmitri-medvedev-pregatit-sa-revina-kremlin.jpg

Premierul rus, Dmitri Medvedev (Foto: Reuters)

Premierul rus, Dmitri Medvedev, se declară pregătit să revină la un moment dat la Kremlin ca preşedinte al Rusiei. Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat AFP şi cotidianului francez Le Figaro. Prim-ministrul rus a vorbit de asemenea despre criza din Uniunea Europeana şi situaţia din Siria.

"Dacă voi avea suficientă forţă şi voi fi suficient de sănătos, dacă oamenii vor avea încredere în mine, atunci nu exclud ca lucrurile să ia această turnură", a declarat Dmitri Medvedev, întrebat despre viitorul său politic.

În interviul acordat presei franceze, premierul rus a criticat susţinerea Parisului faţă de Opoziţia siriană, act pe care Rusia îl consideră "total inacceptabil din punct de vedere al dreptului internaţional". Decizia Parisului de a recunoaşte Opoziţia ca "singurul reprezentant al poporului sirian" şi de a cere ridicarea embargoului privind livrările de arme către opozanţii regimului Bashar al-Assad este "foarte discutabilă", a apreciat Medvedev, care începe luni seară o vizită de lucru la Paris.

Premierul rus a vorbit şi despre criza din UE, pe care o consideră drept o "ameninţare foarte serioasă". Medvedev a subliniat că jumătate dintre schimburile comerciale ale Rusiei sunt cu UE. El şi-a reafirmat susţinerea faţă de euro: "41% dintre rezervele noastre în valută sunt în euro. De aceea, vrem ca euro să continue să existe ca monedă de rezervă şi ca monedă stabilă". Medvedev a recunoscut "că nu există progrese radicale în modernizarea" Rusiei, care rămâne încă prea dependentă de gaz şi petrol.