Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dmitri Medvedev tună şi fulgeră împotriva scutului antirachetă

Rusia ar putea renunţa la noul tratat de dezarmare nucleară semnat cu Statele Unite, cu riscul revenirii la Războiul Rece, în lipsa unui acord între cele două ţări cu privire la scutul american antirachetă. Declaraţia a fost făcută de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, într-o conferinţă de presă la care au asistat aproape opt sute de jurnalişti, miercuri, 18 mai.

Dacă Statele Unite continuă să îşi dezvolte proiectul de scut antirachetă în Europa de Est, Moscova "va trebui să ia măsuri de retorsiune, lucru pe care preferă să îl evite", declară Medvedev.

"Ar putea fi vorba, în acest caz, de posibilitatea de a dezvolta potenţialul ofensiv al capacităţilor noastre nucleare. Va fi un scenariu foarte prost, care ne va face să revenim în epoca Războiului Rece", subliniază preşedintele Rusiei.

Elemente ale scutului american antirachetă vor fi instalate la Deveselu, în judeţul Olt. Decizia a provocat iritarea Moscovei, care cere Statelor Unite să garateze că aceste instalaţii nu reprezintă o ameninţare pentru capacităţile nucleare ruse.

Rusia îşi va spori capabilităţile nucleare, dacă NATO refuză să coopereze cu Moscova în proiectul unui sistem de apărare în Europa, mai spune Dmitri Medvedev. "Sper ca ei (NATO) să dea curs problemelor propuse de preşedintele Barack Obama şi de mine şi vom putea să creem un model de apărare antirachetă. Dacă nu (o vom face), atunci va trebui să luăm măsuri, vom fi obligaţi să forţăm dezvoltarea potenţialului nostru nuclear", afirmă liderul de la Kremlin.

 

Medvedev nu vrea recursul la forţă în Siria

Pe de altă parte, preşedintele rus anunţă că nu va aproba o rezoluţie a ONU care să permită recursul la forţă în Siria. "Pe tema unei rezoluţii în Siria: nu voi susţine o astfel de rezoluţie (care să autorizeze folosirea forţei pentru protejarea civililor), chiar dacă prietenii mei îmi vor cere acest lucru", afirmă el.

 

"Vreau să modernizez Rusia mai rapid ca Putin"

În altă ordine de idei, Dmitri Medvedev subliniază că principala diferenţă dintre el şi premierul Vladimir Putin este că el vrea să modernizeze ţara mai rapid: "În privinţa modernizării, aş putea fi într-o poziţie puţin diferită de cea a premierului, deoarece el consideră că modernizarea este un proces lent şi gradual".

 

Ucraina trebuie să aleagă între Rusia şi UE

Preşedintele rus s-a referit şi la Ucraina. Kievul trebuie să aleagă între integrarea în Uniunea Europeană şi structurile economice legate de Moscova. Ucraina nu poate "sta între două luntre" în acelaşi timp. "Nu poţi să stai între două luntre, trebuie să alegi pe una sau pe cealaltă. Vreţi să vă alăturaţi Uniunii Europene, duceţi-vă, dacă sunteţi aşteptaţi!", declară şeful statului rus.

 
Liviu Iurea, Moscova, în dialog cu Anca Năstase