Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doi senatori americani propun interzicerea armelor semiautomate

doi-senatori-americani-propun-interzicerea-armelor-semiautomate.jpg

Baloane albe, în apropiere de locul unde au fost înmormântate victimele atacului din Newtown (Foto: Reuters/Shannon Stapleton)

Doi congresmeni democraţi propun interzicerea armelor de asalt în SUA. Iniţiativa are loc după masacrul de la o şcoală din Newtown, Connecticut, unde 20 de copii şi şase adulţi au fost ucişi de un bărbat înarmat. Primele victime ale atacului comis vineri într-o şcoală din Newtown au fost înmormântate luni.

Vânzarea, transferul, fabricarea şi importarea a aproximativ 100 de tipuri de arme de asalt ar urma să fie interzise, conform unui proiect de lege. Lista include puşti şi pistoale semiautomate.

Textul va fi prezentat în prima zi a următoarei sesiuni a Congresului, pe 3 ianuarie. Şansele de adoptare a proiectului de lege depind însă de numeroşi aleşi apropiaţi puternicului grup de lobby al armelor, NRA, în Congres, dar mai ales de liderii republicani din Camera Reprezentanţilor, fără acordul cărora nici un text nu poate fi adoptat.

Numai armele noi sunt vizate. Proprietarii actuali îşi vor putea păstra armele, chiar dacă figurează pe lista cu interdicţii.

Alt proiect de lege vizează interzicerea fabricării şi vânzării de încărcătoare cu o capacitate mai mare de zece gloanţe, ca în perioada 1994-2004.

Între timp, peste 145 de mii de persoane au semnat în trei zile o petiţie pe site-ul Casei Albe, prin care cer preşedintelui Barack Obama să depună eforturi pentru a controla circulaţia armelor.

Primele victime ale atacului comis vineri într-o şcoală din Newtown au fost înmormântate luni.