Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doliu in lumea modei : Yves Saint-Laurent s-a stins din viata

200806-4946.jpg

Doliu in lumea modei : Yves Saint-Laurent s-a stins din viata

Trebuie spus ca Yves Saint-Laurent a dominat decenii la rand garderoba femeilor, contribuind la emanciparea acestora, introducand creatii revolutionare, inspirate adesea din vestiarul masculin.

Lumea modei este indoliata dupa disparitia la Paris, la varsta de 71 de ani, a marelui creator de moda Yves Saint-Laurent.

Trebuie spus ca Yves Saint-Laurent a dominat decenii la rând garderoba femeilor, contribuind la emanciparea acestora, introducând creatii revolutionare, inspirate adesea din vestiarul masculin. Saint-Laurent a fost primul care inca din anii '60 a îmbracat femeile în pantaloni cu taior, a pus pe umerii femeii primele fracuri, smokinguri, piesa din garderoba care va deveni emblematica pentru stilul YSL. Un artist, un geniu, care s-a lasat inspirat de-a lungul celor peste 40 de ani de cariera de pictori precum Picasso, Van Gogh si Matisse. Rochii, colectii întregi care astazi pot fi admirate în salile Fundatiei Pierre Bergé-Yves Saint-Laurent, o fundatie ce-si are sediul nu departe de Casa Radio si care gazduia pana la pensionarea lui Saint-Laurent în 2002, atelierele casei sale de moda.

Yves Saint-Laurent nu a fost doar un genial creator de moda. El a conceput si parfumuri sau bijuterii, purtate de celebritati din lumea intreaga.

Alaturi de colectiile de haine de lux, Saint-Laurent a lansat e adevarat si parfumuri si accesorii, cladind astfel un urias imperiu al modei, primul din acest domeniu cotat la bursa din Paris inca de acum 20 de ani. Opium, parfum lansat pe piata în 1977 cunoaste un succes fulgerator. Designerul de moda a imbracat-o pe printesa Grace de Monaco, pe actrita Catherine Deneuve, care de altfel a si participat la ultima parada a modei, cea de adio din 2002 a lui Yves Saint-Laurent. Pasionat de teatru, opera si literatura, YSL a desenat costume si decoruri pentru piese si spectacole.

E adevarat ca de la sfârsitul anilor ‘80, problemele de sanatate l-au terminat încetul cu încetul pe YSL. Chiar daca astazi nu se cunoaste exact cauza decesului, toata lumea stie ca marele creator suferea de nervi si avea probleme cu alcoolul. Nu citea niciodata presa, nu asculta radioul, era practic rupt de lume si nu întretinea relatii decât cu un numar retrsâns de prieteni. Celebritatea l-a distrus pe acest megaloman nefericit, spunea odata Pierre Berge, protectorul sau, cel care i-a impartasit viata privata si cea publica decenii la rând si cel care de altfel i-a anuntat decesul. (CR - 6/2/2008;19.15h)