Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dorin Chirtoacă: Nu putem avea mari speranţe de la noul lider transnistrean

dorin-chirtoaca-nu-putem-avea-mari-sperante-noul-lider-transnistrean.jpg

Dorin Chirtoacă nu are încredere în noul lider de la Tiraspol.

"Mari speranţe de la oameni care din start au încălcat legea nu ştiu dacă putem aştepta", spune la RFI primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Declaraţia sa vine în ziua în care este programată ceremonia de instalare în funcţie a noului lider transnistrean, Evgheni Şevciuk. "Dramă şi comedie am avut în toţi aceşti 20 de ani", mai afirmă primarul.

În opinia lui Dorin Chirtoacă, "trebuie să plecăm de la următoarea premisă: este vorba de acţiuni ilegale care se întâmplă dincolo de Nistru, neconstituţionale. În momentul în care cetăţeni ai Republicii Moldova, care şi-au ridicat sau nu cetăţenia după '91, asta este partea a doua, candidează la funcţii elective de nivel local, de nivel central, ei sunt în ilegalitate raportat la Constituţia Republicii Moldova şi celelalte legi. De aceea, mari speranţe de la oameni care din start au încălcat legea nu ştiu dacă putem aştepta".

Ceremonia de instalare în funcţie a noului lider transnistrean, Evgheni Şevciuk, este programată pentru vineri, 30 decembrie, la Teatrul de Stat pentru Dramă şi Comedie de la Tiraspol. Pentru primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, numele teatrului este sugestiv: "Denumirea teatrului este sugestivă în acest sens, dramă şi comedie am avut în toţi aceşti 20 de ani. Mici sunt speranţele şi şansele că ar putea fi altceva. Să vedem. Însă cert este că oricine dintre cei care până în prezent au deţinut vreo funcţie în regiunea transnistreană, practic, afirmaţii legate de revenirea la integritatea Republicii Moldova n-am auzit de la nimeni. Toţi au tot vorbit despre aşa-numita independenţă a regiunii separatiste".

Dorin Chirtoacă speră într-o "implozie" a regimului autoproclamat transnistrean. "Nu cred că trebuie să ne punem speranţele în regimul autoproclamat de dincolo de Nistru. Speranţele trebuie puse în coerenţa, dezvoltarea şi afirmarea administraţiei din dreapta Nistrului, de la Chişinău, în aşa fel încât să creeze un model atractiv pentru cei de dincolo de Nistru, să devină un magnet, aşa cum a devenit Germania de Vest pentru Germania de Est. Şi atunci, la un moment dat, acel regim va sucomba, va avea loc o implozie în partea cealaltă, dacă mergem pe o asemenea formulă", conchide primarul liberal al Capitalei Republicii Moldova.

Dorin Chirtoacă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre noul lider din Transnistria