Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul extinderii Schengen, lăsat în grija Irlandei în 2013

Miniștrii de interne ai UE se reunesc joi 25 octombrie la Luxembourg dar nu vor lua vreo decizie privind extinderea spatiului Schengen. Dosarul este amânat pentru februarie sau martie 2013 iar soarta lui depinde de viitoarea evaluare MCV facuta de Comisia Europeana.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan

Presedintia Cipriota a UE nu pare sa poata rezolva acest dosar care va fi lasat pentru februarie sau martie 2013 in grija Presedintiei Irlandeze.

Subiectul se afla pe agenda actuala a ministrilor de interne dar  nu va fi constatata acum decât o stare de fapt, anume ca discutiile sint
 blocate.

De aproximativ doi ani subiectul este fie discutat vag fie in mod repetat retras de pe agenda Consiliilor Afacerilor Interne astfel incât sa se evite un vot negativ.

Expertii Schengen ai UE au constatat in 2011 ca România si Bulgaria sint perfect pregatite din punct de vedere tehnic pentru acest examen.
 
Coruptia infloritoare din cele doua state si problemele ramase in reforma justitiei sint insa argumete politice impotriva aderarii lor. Acestea ar trebui ca in mod normal sa nu conteze, dar de fapt conteaza.
Decizia de primire a României si a Bulgariei in spatiul liberei circulatii trebuie luata in unanimitate iar unele state Schengen, care si state ale UE, se opun.

Germania, Olanda, Belgia.
 
Acestea trei spun ca Bucuresti si Sofia trebuie sa mai astepte pâna când isi vor regla problemele.

Franta a iesit de pe aceasta lista si a fost inlocuita cu Belgia ale carei prime reticente s-au
 facut cunoscute in vara.

Intre timp, guvernul socialist de la Paris are o abordare diferita fata de predecesorul sau si lasa  lucrurile sa curga fiindca pe de-o parte vrea sa para deschis si pe de alta stie ca oricum decizia este blocata.
 
In decembrie 2010 insa, Franta si Germania adresau impreuna o scrisoare Comisiei Europene prin care o instiintau ca se vor opune extinderii spatiului Schengen cu România si Bulgaria.

 Iar motivele aduse de  toate aceste tari par sa fie confirmate prin actiunile de la Bucuresti. Criza politica din vara, ale carei ecouri se mai aud inca, a dat nastere unei noi  temeri : inexistenta posibila a statului de drept in România.

Comisia Europeana va redacta un nou raport despre România cel  mai probabil in ianuarie 2013, dupa formarea unui nou guvern la Bucuresti. Acesta
 va arata opinia Bruxelles-ului privind respectarea stattului de drept.

 De aceasta opinie va depinde apoi pozitia Olandei, a  Germaniei si a Belgiei atunci când subiectul va fi in fine supus unei decizii ministeriale europene.