Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul israelo palestinian revine în atenţie

abbas-2-0.jpg

Liderul Palestinian Mahmoud.Photo: Chip East/ Reuters

Franţa analizează perspectiva recunoaşterii de către Uniunea Europeană a statului palestinian. Un scenariu care ar putea debloca  procesul de pace din Orientul Apropiat. Un scenariu care revine în actualitate din mai multe motive. În primul rând pentru că acest dosar pare total blocat într-un moment când lumea arabă a intrat într-o efervescenţă fără precedent de la decolonizare încoace.

O nouă pagină de istorie se scrie în această zonă a lumii şi este de neconceput, spun atât oamenii politici cât şi comentatorii avizaţi, ca pagina legată de conflictul arabo-israelian să rămână mereu în suspensie.

Scenariul evocat mai sus revine în actualitate şi pe fondul activismului de care dă dovadă acum preşedintele palestinian Mahmud Abbas. El se află astăzi la Paris unde este primit de şeful statului francez, iar în viziunea sa lucrurile ar trebui puţin precipitate. Dacă Uniunea Europeană, de exemplu, ar recunoaşte statul palestinian chiar şi absenţa unui acord între Israel şi palestinieni, acest lucru ar putea avea o enormă rezonanţă internaţională, inclusiv în Israel şi în Statele Unite. Şi poate că la toamnă, cu ocazia viitoarei adunări generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, va putea fi anunţată în mod oficial crearea acestui stat, care deocamdată rămâne fantomă.

Franţa, care şi-a activat în ultimul timp diplomaţia, analizează şi perspectiva organizării, în luna iunie, a unei conferinţe a ţărilor donatoare în favoarea palestinienilor. O conferinţă de acest tip a mai avut loc la Paris în decembrie 2007 când s-au adunat aproape 8 miliarde de euro pentru palestinieni. 

Palestinienii privesc acum spre Franţa şi spre Uniunea Europeană în căutarea unor soluţii întrucât ei nu mai aşteaptă practic nimic de la Israel şi de la Statele Unite. Premierul israelian Benjamin Netaniahu a reuşit până acum să paralizeze toate iniţiativele lui Barak Obama, iar acesta din urmă, intrat practic în campanie electorală pentru viitoarele prezidenţiale, nu pare să mai considere conflictul israelo-palestinian ca pe o prioritate.

De notat că numeroase ţări, mai precis 110, au recunoscut până acum statul palestinian: ţări situate în special pe continentul african şi în Asia. Mai nou, spre supărarea Israelului, şi câteva state din America latină au recunoscut în mod unilateral statul palestinian, printre ele numărându-se Brazilia, Peru, Argentina, Chili şi Uruguay.  Mai multe ţări care fac parte din Uniunea Europeană au recunoscut şi ele statul palestinian, printre ele Marea Britanie, Grecia, Irlanda şi România.

Noua strategie a palestinienilor ar putea duce într-o bună zi la o eventuală primire a statului palestinian în Organizaţia Naţiunilor Unite. El ar intra deci în sânul organizaţiei ca un stat independent dar parţial ocupat de Israel. Ceea ce ar propulsa problema israelo-palestiniană la un alt nivel. Israelul nu consideră însă că lucrurile esenţiale vor putea fi rezolvate în felul acesta, cum ar fi trasarea frontierelor.