Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul nuclear francez, o nouă polemică pe fond electoral

dosarul-nuclear-francez-polemica-fond-electoral.jpg

Dosarul nuclear francez, polemică pe fond electoral

Ar putea renunţa Franţa, într-o bună zi, la energia nucleară, după modelul Germaniei şi sub presiunea ecologistilor? Iată un subiect care provoacă dezbateri si polemici în acest moment pe fond electoral, în perspectiva alegerilor prezidenţiale franceze din primăvara anului viitor.

În materie de energie nucleară, ţara face parte din clubul campionilor mondiali. 75% din electricitatea consumată în Franţa provine de la cele 58 de centrale nucleare aflate în funcţiune. În plus, Franţa vinde electricitate şi tehnologie nucleară civilă. Ori, iată că François Hollande, candidatul socialiştilor la prezidenţialele de anul viitor, este acuzat de dreapta franceză că a cedat presiunilor ecologiste şi că acceptă principiul închiderii a 24 de centrale nucleare până în 2025. Subiectul a aprins spiritele în Franţa, mai ales în actualul context de criză. Şi este pentru prima dată, subliniază Agenţia France Presse, că acest subiect devine o miză electorală.

Dreapta îl atacă energic pe François Hollande în acest context. El este acuzat nu numai de o eroare politică, dar şi de acceptarea unui compromis cu ecologiştii de natură să contravină intereselor Franţei. Fără centralele sale nucleare, Franţa riscă într-o bună zi să-şi piardă independenţa energetică şi să plătească mult mai scump energia, spun liderii dreptei. Ca să nu mai vorbim de pierderea unui mare număr de locuri de muncă. Dacă Franţa îşi reduce de la 75 la 50% procentul de energie provenind din surse nucleare, această „revoluţie energetică” fără precedent mai riscă să coste cel putin 60 de miliarde de euro din bugetul statului.

Nu numai dreapta, ci şi patronii din sfera industriei nucleare reacţionează la acest scenariu, reamintind că ei dau de lucru la cel puţin 300.000 de oameni.

Acest tir grupat al dreptei şi al responsabililor din domeniul industriei nucleare intervine chiar în ziua în care François Hollande îşi anunţă echipa cu care va face campanie în următoarele luni. El evită greşeala făcută în urmă cu cinci ani de doamna Ségolène Royal, care şi-a lansat ofensiva fără să se sprijine pe conducerea Partidului Socialist, şi înţelege deci să se sprijine pe partid în frunte cu lidera sa, doamna Martine Aubry, care va conduce consiliul politic al candidatului socialist François Hollande. Cum el este puţin cunoscut în străinătate, în viitoarele săptămâni şi-a programat deplasări la Bruxelles şi la Berlin.

Este de notat însă că în ultimul timp François Hollande a pierdut mai multe puncte (chiar şapte, spun unele surse) în sondajele de popularitate, deşi rămâne favoritul prezidenţialelor de anul viitor. Cu umorul care-l caracterizează, ecologistul Daniel Cohn-Bendit a declarat însă marţi că François Hollande este pe cale de a se „segoliniza” - o aluzie la faptul că fosta sa parteneră de viaţă, Ségolène Royale, a pierdut acum cinci ani prezidenţialele după ce a triumfat la primare.

 
Matei Vişniec, despre dosarul nuclear, un nou subiect de dispută electorală în Franţa