Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul Schengen agită apele la Bucureşti şi Budapesta

schengen-aeroport.jpg

Dosarul Schengen rămâne un subiect sensibil.

Confuzie la Budapesta şi Bucureşti, după ce agenţia germană DPA l-ar fi citat pe ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, care ar fi spus că aderarea României la Schengen în martie 2011 va fi amânată. În România, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi explică la RFI că declaraţiile ministrului ungar Sandor Pinter au fost citate trunchiat.

Premierul ungar, Viktor Orban a declarat presei străine că Ungaria vrea aderarea României sub preşedinţia ungară a Uniunii Europene, deci la termen.

La Bucureşti, şeful Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi spune că declaraţiile ministrului ungar Sandor Pinter au fost citate trunchiat.

"A fost un răspuns la întrebarea unor ziarişti, cu privire la ce se va întâmpla pe Schengen şi domnul ministru de Interne a prezentat scenariile, relaţionate de raportul CE pe evaluarea Schengen, care raport nu a apărut, dar dacă este favorabil, este normal să aderăm în martie 2011; dacă va conţine elemente care trebuie neapărat îndeplinite şi sunt condiţionalităţi, atunci poate să fie în semestrul doi al acestui an. A făcut numai scenarii. Ungaria susţine ferm ca România să adere la Schengen în martie 2011", explică el.

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen în martie 2011 ar fi fost pusă la îndoială chiar de preşedinţia ungară a Uniunii Europene. Intrarea celor două ţări în Spaţiul Schengen la termen ar urma să fie amânată, ar fi anunţat ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de agenţia germană de ştiri DPA.

România şi Bulgaria mai au de îndeplinit "o serie de condiţionalităţi", astfel că o aderare în luna martie este imposibilă acum, ar fi spus oficialul de la Budapesta.

"România şi Bulgaria au o mulţime de lucruri de făcut", declară ministrul ungar de Interne.

Aderarea celor două ţări ar putea avea loc cel mai devreme în luna octombrie, ar fi precizat Sandor Pinter.

Ungaria este unul dintre principalii susţinători ai României către aderarea la Schengen în luna martie.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este aşteptat să se pronunţe oficial în luna februarie asupra aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Decizia privind intrarea celor două ţări în Spaţiul Schengen va fi una politică, fiind suficient ca o singură ţară să se opună aderării în luna martie, pentru ca România şi Bulgaria să rateze termenul stabilit.

 

UPDATE : Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi spune la postul Antena 3 că în momentul de faţă preşedinţia ungară a UE are pe agendă extinderea Spaţiului Schengen. El precizează că autorităţile române au cerut Ministerului ungar de Interne declaraţia lui Sandor Pinter.

Şeful diplomaţiei române spune că România ar trebui în primul rând să îşi păstreze ca atare obiectivul de aderare la Schengen şi dacă reuşeşte să facă din acest lucru un subiect naţional şi nu de polemici interne, să urmărească planul de măsuri existent în acest sens. Nu există motive să fie amânată aderarea României la Spaţiul Schengen, mai declară ministrul român.

 
Attila Korodi, în dialog cu Lea Berzuc, despre Schengen