Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul Schengen, pe masa liderilor europeni, în decembrie

dosarul-schengen-masa-liderilor-europeni-decembrie.jpg

Herman Van Rompuy pune subiectul Schengen pe masa liderilor europeni, pe 9 decembrie.

Extinderea Spaţiului Schengen a fost adăugată pe agenda liderilor europeni care se întâlnesc la Bruxelles, pe 9 decembrie. Iată o altă încercare a României de a schimba poziţia ostilă a Olandei şi a Finlandei, care se opun acestei extinderi.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Ambasadorii statelor membre pe lângă UE au decis la reuniunea lor din 8 noiembrie ca aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen să fie dezbătută la cel mai înalt nivel.

Acest lucru era de aşteptat. În 26 octombrie, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, lansa un apel către Olanda şi Finlanda, pentru a permite deblocarea rapidă a acestui dosar.

Van Rompuy spunea că susţine o aderare în două etape. Ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene ar trebui să se petreacă până la sfârşitul lunii martie 2012, urmând ca frontierele terestre să le urmeze până la sfârşitul lunii iulie 2012.

"Preşedinţia poloneza a UE va depune tot efortul pentru ca această problemă să fie rezolvată să sperăm înainte de summit-ul UE din decembrie", spunea în octombrie Herman Van Rompuy. "Dar dacă până la summit-ul european din decembrie, problema tot nu a fost rezolvată, atunci o voi include pe agenda summit-ului", adăuga el.

Între timp, criza profundă a zonei euro a eclipsat orice alt dosar şi nu a facilitat negocierile pe care partea română a încercat să le continue.

Nici eforturile deputaţilor europeni nu au fost fructuoase. Parlamentari olandezi apropiaţi acestui dosar au preferat să amâne sine die întâlnirile solicitate.

Surse diplomatice explică pentru RFI că se va mai încerca o conciliere cu Olanda şi Finlanda la nivel de ambasadori ai UE, dar că speranţele sunt minime.

Dosarul va fi discutat prin urmare la nivel de şefi de stat şi de guverne europene în 9 decembrie, alături de subiecte extrem de delicate, precum economia europeană şi strategia energetică.

Reuniunea nu va putea probabil schimba nici ea atitudinea reticentă a Olandei şi a Finlandei, care consideră că România şi Bulgaria sunt prea corupte pentru a se integra în Spaţiul Schengen.

Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Schengen