Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. copy-paste, urmărit penal

guttenberg-karl-theodor-zu-guttenberg-reuters-thomas-peter.jpg

Karl-Theodor zu Guttenberg (Foto : Reuters / Thomas Peter)

Fostul ministru german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg va trebui să răspundă în faţa justiţiei pentru plagiat. Procurorii anunţă că au început urmărirea penală.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Justiţia germană se ocupă acum de cazul Karl-Theodor zu Guttenberg. Procuratura oraşului german Hof a anunţat că a început urmărirea penală a fostului ministru german al Apărării, învinuit de furt intelectual.

Postul naţional de radio a anunţat că Procuratura a primit între timp peste o sută de plângeri penale împotriva demnitarului creştin-social bavarez. Toate aceste plângeri se referă la plagiatul de care a fost acuzat zu Guttenberg.

Potrivit procurorului-şef, Reiner Laib, citat de televiziunea germană, autorităţile analizează toate aceste plângeri. Examinarea lor ar putea să dureze câteva luni, a precizat radiodifuziunea publică.

Dacă va fi găsit vinovat, Karl-Theodor zu Guttenberg, care a demisionat săptămâna trecută riscă o condamnare pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia proprietăţii intelectuale (adică a copyright-ului, a dreptului de autor).

Ex-ministrul a renunţat şi la mandatul său parlamentar, pierzându-şi astfel şi imunitatea. În acest caz, Procuratura are mână liberă.

Potrivit revistei Der Spiegel, procurorii vor folosi şi expertiza unor specialişti ai Universităţii din Bayreuth, care i-a acordat fostului ministru în 2006 titlul de doctor în drept.