Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Drama politică de la Bucureşti şi protagoniştii săi”

drama-politica-bucuresti-protagonistii-sai.jpg

Victor Ponta, Crin Antonescu şi Traian Băsescu

Presa de limbă germană scrie despre actuala luptă politică între Guvernul român şi Preşedinţie. Într-un reportaj difuzat de către postul naţional de radio Deutschlandfunk sub titlul semnificativ, ”Drama politică românească şi protagoniştii săi“ se atrage atenţia asupra faptului că de câteva săptămâni, România este blocată din cauza luptei pentru putere care se derulează la Bucureşti.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Guvernul român vrea să-l destituie pe preşedinte”, titrează joi revista germană Focus, preluând o depeşă a agenţiei germane de presă DPA. Ştirea răspândită de DPA a fost publicată şi în alte câteva ziare din Germania, de pildă, Die Tageszeitung din Berlin sau de hebdomadarul Die Zeit din Hamburg.

Publicaţiile amintite informează publicul german despre procedurile care trebuie îndeplinite pentru a-l suspenda pe Traian Băsescu, reliefând în acest context că în caz de reuşită, în decurs de 30 de zile trebuie să se organizeze un referendum, prin care alegătorii vor hotărî asupra soartei şefului de stat. Publicaţiile citate mai amintesc şi de faptul că un referendum iniţiat în 2007 de către PSD şi PNL a eşuat.

Într-un reportaj difuzat de către postul naţional de radio Deutschlandfunk sub titlul semnificativ, ”Drama politică românească şi protagoniştii săi”, se atrage atenţia asupra faptului că de câteva săptămâni, România este blocată din cauza luptei pentru putere, care se derulează la Bucureşti. Deutschlandfunk trece apoi în revistă modificările unor legi şi schimbările unor persoane din structurile administrative ale statului de către Guvernul Ponta. Totodată, se reliefează faptul că toate aceste iniţiative sunt expresia dorinţei Uniunii Social Liberale (USL) de a-l răsturna pe Traian Băsescu şi uşurează în acest sens procedurile necesare.

În mai toate articolele publicate în presa germană se arată că legea plebiscitului fusese modificată mai demult, facilitând astfel impunerea unei proceduri printr-o majoritate simplă. În reportajul difuzat de Deutschlandfunk sunt amintite şi câteva dintre reformele iniţiate de către Băsescu: ”O reformă a justiţiei, combaterea corupţiei care începe încet-încet să prindă contur, însă şi o cură de austeritate care i-a nemulţumit pe români. Victor Ponta a putut să se prezinte ca un purtător de speranţe, care ar fi vrut să elibereze socialiştii de imaginea vechilor comunişti corupţi şi care doreşte să reformeze România. Mentorul său politic şi conducătorul ştiinţific al tezei sale de doctorat, ex-premierul Adrian Năstase, se află la puşcărie, fiind condamnat pentru finanţarea ilegală a partidului. El este primul politician de rang înalt care a fost închis. Asta i-a adus lui Ponta puncte în plus, însă nu şi teza sa de doctorat“, conchide ironic Deutschlandfunk.

De încercările premierului român de a-şi extinde prerogativele se ocupă joi ziarul austriac Der Standard, într-un comentariu intitulat: ”Un regent al conspiraţiei”. Ziarul notează că Victor Ponta susţine că ”ar vrea să cureţe vechiul regim de «oamenii răi»”. Cum vrea s-o facă a demonstrat-o în ultimele săptămâni, notează Der Standard, amintind în context de ”schimbarea culorii politice” a ”instituţiilor relevante”, ”de la Parlament până la televiziune” şi până la ”îngrădirea Curţii Constituţionale”. Toate aceste acţiuni sunt calificate drept o formă ”de tactică agresivă şi fulgerătoare în vederea acaparării puterii”. Această tactică, scrie Der Standard, aduce prejudicii instituţiilor statului, iar fără a se jena, Ponta se consideră mai presus decât statul de drept. Ponta ”vede peste tot conspiraţii, dar, de fapt, el însuşi pune una la cale. Ţelul evident este răsturnarea preşedintelui Traian Băsescu, de parcă acesta nu ar fi fost ales. Brutalul joc de putere este o ruşine pentru un stat european şi aminteşte de schimbările unor «regimuri» din trecut, când cetăţenii fuseseră excluşi”, conchide Der Standard.

Opinii asemănătoare pot fi citite şi în ziarul vienez Die Presse, care constată că Victor Ponta dă dovadă de un ”zel maniacal” în vederea impunerii unor schimbări. ”Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, consilieri, Avocatul Poporului, oriunde am privi, peste tot cad capete”, scrie ziarul. ”Toate acestea permit doar o singură concluzie: următorul care ajunge la rând va fi Traian Băsescu. Astfel, puterea de stat social-democrată ar fi asigurată. Asta cu mijloace mai mult decât discutabile”, conchide publicaţia.

 
Berlin, William Totok, despre scandalul politic din România