Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DSK şi coincidenţele

dsk.jpg

DSk şi coincidenţele: acum Tristane Banon

Justiţia americană ar urma, în săptămînile următoare, să abandoneze procedura judiciară lansată împotriva lui DSK, anunţă ziarul popular New York Post. Această ştire apare chiar în ziua cînd Christine Lagarde preia oficial postul de director al Fondului Monetar Internaţional, în locul lui DSK. O coincidenţă care ne face să ne punem multe întrebări, constată Matei Vişniec.

Iar prima întrebare este: de ce s-a arătat atît de grăbită justiţia americană în prima fază a acestei afaceri? De ce a trebuit ca DSK să fie arestat ca un răufăcător de rînd, să fie prezentat cu cătuşe la mîini, să i se ia paşaportul, să fie plasat într-o închisoare de trist renume timp de trei zile şi să fie obligat şi să demisioneze din fruntea FMI-ului...

Dacă într-adevăr nu există suficiente elemente pentru deschiderea unui proces împotriva lui DSK, asa cum pare să fi spus un anchetator aflat într-o poziţie cheie, atunci undeva, ceva nu a funcţionat normal în seria de evenimente pe care toată planeta le-a urmărit cu sufletul la gură de la jumătatea lunii mai...

Tot New York Post afirmă că acuzaţiile formulate împotriva lui DSK ar putea fi abandonate pe data de 18 iulie, cînd este prevăzută o nouă înfătişare a acestuia în faţa judecătorului. Tabloidul new-yorkez mai citează surse veridice care afirmă că nimic din ce spune camerista care l-a acuzat de viol pe DSK nu mai este credibil. Imposibil deci pentru acuzare să câştige un eventual proces. Din alte surse se mai spune că în aceste condiţii DSK ar putea da el în judecată statul New York care, prin maşina sa judiciară, l-a făcut să piardă şefia FMI-ului şi să rateze intrarea în cursa prezidenţială din Franţa.

Bunul simţ ne obligă să ne punem această a doua întrebare: n-ar fi fost mai normal ca justitia americană să aştepte întîi rezultatul anchetei şi să-i decapiteze ulterior cariera internaţională şi politică a lui DSK?

Acest foileton este, deci, departe de a se fi încheiat, iar partea bună a celor întîmplate este că provoacă acum o dezbatere de ordin moral şi juridic, atît în Franţa cît şi în Statele Unite. Ceea ce nu înseamnă că DSK a scăpat de toate problemele, pentru că s-a ivit una nouă la orizont, chiar în ţara sa natală, unde îl acuză de viol o tînără de 32 de ani. Faptele s-ar fi întîmplat în 2003 dar tînăra Tristane Banon n-a avut atunci curajul să depună plîngere.

Propria sa mamă, membră a Partidului Socialist, ar fi sfătuit-o să nu provoace scandal. Foiletonul DSK intră deci într-o nouă fază, pentru că dechiderea unei noi anchete, de data aceasta în Franta, va fi pusă fără îndoială în legătură cu calendarul electoral al prezidenţialelor.