Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DSK: liber, dar cercetarea continuă

dsk-liber.jpg

DSK: liber, dar cercetarea continuă © Reuters

Dominique Strauss-Kahn a scăpat de arestul la domiciliu. Decizia a fost luată, vineri, după o audiere-surpriză la tribunalul din Manhattan. Dosarul său "nu este închis", a subliniat judecătorul. Asta înseamnă că DSK se va putea plimba liber în SUA, dar nu va putea părăsi ţara.

Chiar dacă a fost eliberat pe proprie răspundere, Dominique Strauss-Kahn va fi cercetat în continuare pentru agresiuni sexuale. În urma deciziei de vineri, fostului şef al FMI îi va fi returnată şi cauţiunea de un milion de dolari. Următorul termen în dosarul DSK a fost stabilit pentru 18 iulie. La finalul audierii, fostul director al FMI a ieşit din tribunal zâmbind, alături de soţia sa, Anne Sinclair.

Dominique Strauss-Kahn se bucură deja de libertate. El a luat cina, vineri seară, împreună cu soţia sa,  într-un restaurant italian din New York marcând astfel prima ieşire după ce a fost eliberat din arestul la domiciliu.

Fostul şef al FMI a preferat să nu comenteze ultimele evoluţii din dosarul său. Amintim, acuzaţiile de agresiune sexuală l-au scos practic din cursa pentru alegerile prezidenţiale din Franţa - unde sondajele îl dădeau favorit.

Dacă va fi găsit nevinovat, Dominique Strauss Kahn s-ar putea înscrie în cursa pentru prezidenţialele din 2012. Tot mai multe voci din Partidul Socialist cer amânarea alegerilor interne pentru a-i lăsa timpul necesar lui DSK să se decidă ce va face : va candida sau nu.

 

Decizia instanţei americane vine după ce publicaţia New York Times a relatat, vineri dimineaţă, că anchetatorii americani au îndoieli privind credibilitatea femeii care l-a acuzat pe Dominique Strauss-Kahn de agresiune sexuală.

Publicaţia, care cita surse judiciare, a explicat că procurorii au constatat că principalul martor în acest dosar a minţit de mai multe ori în declaraţiile date după depunerea plângerii oficiale.

În plus, autorităţile au descoperit probleme legate de cererea de azil a femeii şi posibile legături cu activităţi penale, inclusiv trafic de droguri şi spălare de bani.

 

 
Radu Tudor, Washington: DSK: liber, dar cercetarea continuă