Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Duel aprins între Crin Antoescu şi Traian Băsescu

Prima confruntare directă între doi dintre principalii contracandidaţi în alegerile prezidenţiale a avut loc sâmbătă, 14 noiembrie, la Cluj. Cei doi actori: preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu şi candidat al PDL şi liderul şi candidatul PNL Crin Antonescu.

Primul duel a fost unul extrem de dur pentru ambii candidaţi. Traian Băsescu şi Crin Antonescu au încercat pe rând să puncteze. Bătălia s-a dus între programe dar şi între idei şi valori. Cei doi s-au duelat atât pe teme legate de economie şi educaţie, cât şi pe tema cărţilor citite şi valorilor morale promovate.

Cele mai aprinse discuţii au avut loc pe marginea problemei educaţiei: liderul PNL Crin Antonescu a făcut o aluzie directă la un eveniment care a avut loc recent. E vorba de o întâlnire cu profesorii a contracandidatului său Traian Băsescu. Acesta a întrebat o profesoară cât câştigă pe oră. Nu aşa trebuie trataţi profesorii, a atacat Crin Antonescu (audio).

În replică, Traian Băsescu a explicat că profesorii au fost în centrul reformei educaţiei pe care a promovat-o în ultimii cinci ani de mandat. Că a fost vorba de Pactul pentru Educaţie sau de noua Lege a Educaţiei, salariile profesorilor nu au fost neglijate, dimpotriva, spune Traian Băsescu (audio).

Schimburi dure de replici au avut loc şi pe tema trecutului politic al fiecăruia dintre cei doi contracandidaţi sau pe tema rolului acordat femeii în societate.

Dezbaterile «faţă în faţă» dintre candidaţii în alegerile prezidenţiale ar putea continua săptămâna viitoare. Liderul şi candidatul PSD în cursa pentru Palatul Cotroceni, Mircea Geoană, care a refuzat invitaţia lui Traian Băsescu pentru discuţia de sâmbătă de la Cluj invocând programul electoral încărcat, propune în contrapartidă o dezbatere la Bucureşti, la mijlocul săptămânii viitoare.