Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Duelul vicepreşedinţilor în SUA: veteranul Biden vs. carismaticul Ryan

duelul-vicepresedintilor-sua-veteranul-biden-vs-carismaticul-ryan.jpg

Paul Ryan şi Joe Biden (Foto: Reuters/Mike Segar/Jason Reed)

Americanii votează marţi nu numai pentru preşedinte, ci şi pentru postul de vicepreşedinte. Acest "cuplu" care apare pe buletinul de vot va conduce America în următorii patru ani. În timp ce democratul Barack Obama a decis să-l menţină în post pe coechipierul său din 2008, Joe Biden, republicanul Mitt Romney şi-a ales drept partener pe tânărul şi ambiţiosul Paul Ryan.

În vârstă de aproape 70 de ani, Joe Biden este un adevărat veteran al politicii americane. Între 1972, de la vârsta de doar 30 de ani şi până în 2009, el a reprezentat statul Delaware în Senatul de la Washington, capitala federală în care mergea aproape zilnic cu trenul, dus-întors, spre domiciliul său din Wilmington, orăşelul de origine.

Catolic, fiu al unui imigrat irlandez vânzător de maşini, fost avocat, Biden, primul membru al familiei sale cu diplomă universitară, este foarte apreciat în mediile populare. Apărător al programelor sociale şi al drepturilor homosexualilor, vicepreşedintele Joe Biden e tatăl a doi băieţi şi o fată. Un al patrulea copil şi prima sa nevastă i-au murit într-un tragic acident de maşină la începutul carierei sale politice.

Pledând pentru limitarea armelor strategice cu fosta Uniune Sovietică, opus războiului din Irak după  o primă undă verde dată declanşării conflictului, Biden a jucat un rol esenţial în definirea politicii externe a lui Obama atât în Irak, cât şi în Afganistan sau în Orientul Apropiat. Şeful Casei Albe a avut de altfel grijă să-l implice de fiecare dată pe numărul doi al administraţiei în toate luările de decizie importante, cum ar fi supravegherea cheltuielilor planului de relansare a economiei, ralierea voturilor din Congres pentru reforma asigurărilor de sănătate samd. Lucru care îi face pe analişti să spună că acest cuplu Obama-Biden a funcţionat mai degrabă bine.

Pentru opinia publică americană, Joe Biden rămâne, însă, înainte de toate, campionul gafelor. El a fost cel care i-a forţat mâna preşedintelui declarându-se în favoarea mariajului homosexualilor, tot vicepreşedintele a provocat polemică recent în statul Virginia, explicându-le oamenilor de culoare veniţi să-l asculte că dacă republicanii vin la putere, o să-i încătuşeze din nou. Prins în capcana limbii sale, Biden este însă şi cel care găseşte cele mai percutante formule de campanie. Astfel, el este cel care a declarat, rezumând bilanţul mandatului Obama: "Ben Laden este mort, General Motors trăieşte".

În cealaltă tabără, coechipierul lui Mitt Romney, Paul Ryan, este la polul opus faţă de Biden şi la propriu şi la figurat. Paul Ryan nu are decât 42 de ani, este un adept al liberalismului pur şi dur, dar are şi alura unui adevărat actor de cinema, lucru care de altfel i-a permis să fie ales de o revistă americană drept "cel mai sexy candidat la vicepreşedinţia SUA din toate timpurile".

Ryan a devenit celebru după ce şi-a prezentat "planul bugetar" pe care-l preconiza pentru ţara sa şi care ar putea să fie aplicat, dacă Romney este ales la Casa Albă. Un plan radical ce prevede printre altele privatizarea asigurărilor pentru bătrâni. Aceştia ar urma ca începând din 2022 să nu mai fie îngrijiţi de stat, ci să folosească un soi de "vauchere" ca să-şi cumpere poliţe private. Pentru adversarii săi democraţi, acest plan se aseamănă cu dinamita şi demonstrează imaginea de "candidat al super-bogaţilor" pe care o are candidatul Romney şi partenerul său.

Ales pentru prima dată la doar 28 de ani în Camera Reprezentanţilor, Ryan a fost de atunci reales de şase ori. De fapt, practic mai mult de jumătate din viaţa sa, Paul Ryan şi-a petrecut-o pe aleile puterii de la Washington, întrucât la doar 19 ani, el va efectua primul său stagiu la un senator american. De când a preluat şefia comisiei bugetare din Camera Reprezentanţilor, Paul Ryan a permis adoptarea unui text care diminuează de la 35 la 25% rata maximă de impozitare a firmelor şi a celor mai bogaţi.

Crescut în spiritul liberalismului extrem-pentru el egoismul este o virtute-Ryan este catolic ca şi Biden şi are trei copii cu aceeaşi nevastă. Pasionat de pescuit, fitness şi vânătoare cu arcul, candidatul republican la vicepreşedinţie adoră hard-rockul şi grupurile muzicale contestatare. "Lista mea de muzică începe cu AC/DC şi se termină cu Led Zeppelin", avea să recunoască recent Ryan.

Cel pe care mulţi republicani îl consideră un soi de mesia care a permis candidatului lor, Mitt Romney, să câştige adepţi în toate păturile sociale are însă un bilanţ destul de slăbuţ. Cu toate că are o prezenţă cvasi-permanentă la şedinţele Camerei (doar 2% absenteism), Paul Ryan nu a dat numele decât unui număr de două texte legislative. Primul se referă la schimbarea de nume a biroului poştal din oraşul său natal. Al doilea priveşte diminuarea taxei la care sunt supuse... săgeţile trăgătorilor cu arcul. Un lucru demn de apreciat din partea unui adept al acestui sport.