Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Duminica sângeroasă de la Derry : adevărul oficial, după 38 de ani

bloody-sunday-poza-afp-manifestanti-nord-irlandezi-batuti-soldati-1972-20100616110556.jpg

Manifestanţi nord-irlandezi, bătuţi de soldaţii britanici, pe 30 ianuarie 1972, la Londonderry (Foto : AFP).

Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron a cerut scuze în numele Guvernului său pentru victimele de acum 38 de ani din Irlanda de Nord, ucise în mod nemotivat de militari britanici, în localitatea Londonderry, transmite corespondentul RFI la Londra, Petru Clej.

Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron a cerut scuze în numele Guvernului său pentru victimele de acum 38 de ani din Irlanda de Nord, ucise în mod nemotivat de militari britanici, în localitatea Londonderry, transmite corespondentul RFI la Londra, Petru Clej.

Premierul Cameron a prezentat raportul de anchetă asupra evenimentelor care au avut loc pe 30 ianuarie 1972 – "Bloody Sunday/Duminica sângeroasă" – când trupe britanice au deschis focul şi au ucis 13 demonstranţi catolici.

Raportul Saville, numit după preşedintele comisiei de anchetă are peste cinci mii de pagini şi a fost alcătuit în urma unei anchete, care a durat 12 ani şi a costat 195 de milioane de lire sterline.

Concluzia principală a raportului este că militarii au deschis focul primii, în mod nejustificat şi că doar unul dintre cei ucişi avea, probabil, o armă asupra sa. Iniţial, armata a justificat deschiderea focului prin faptul că în masa demonstranţilor erau infiltraţi militanţi ai grupării separatiste Armata Republicană Irlandeză (IRA).

Totodată, raportul Saville conchide că mulţi dintre militarii implicaţi în evenimentele de acum 38 de ani au depus mărturie mincinoasă cu privire la faptele de atunci. Totuşi, raportul nu ajunge la concluzia că evenimente de atunci au fost plănuite dinainte de autorităţile britanice.

De asemenea, în raport se spune că din mulţime s-au tras focuri de către militanţi IRA, iar Martin McGuiness, actualul adjunct al liderului Executivului provinciei, care era pe atunci în conducerea IRA era probabil înarmat cu armă semi-automată, dar pe care nu a folosit-o.

Raportul a fost primit cu bucurie în mijlocul comunităţii catolice din Derry, cum numeşte această comunitate Londonderry, dar în general cu rezerve în rândul protestanţilor din provincie. Protestanţii doresc păstrarea uniunii dintre Irlanda de Nord cu Marea Britanie, în timp ce catolicii doresc în majoritatea lor unificarea cu Republica Irlanda. Protestanţii sunt în continuare majoritari.

Deşi e vorba de un raport politic, el poate avea şi consecinţe juridice. Serviciul de procuratură din Irlanda de Nord poate intenta acţiuni în justiţie militarilor care au participat la acele evenimente, putându-i inculpa sub acuzaţia de omor sau mărturie mincinoasă.

Iniţiată în 1998 de premierul de la acea dată, Tony Blair, comisia publică de anchetă Saville a fost cea mai costisitoare din istoria Marii Britanii. Ea a fost înfiinţată chiar în anul "Acordului din Vinerea Mare", care a pus capăt vărsării de sânge inter-comunitare, ce a durat 30 de ani şi a costat viaţa a peste trei mii de oameni în Irlanda de Nord.

Premierul Cameron, deşi a salutat concluziile raportului şi a cerut scuze celor care au suferit de pe urma evenimentelor de acum 38 de ani a promis că niciodată nu va mai funcţiona pe o durată atât de lungă şi cu asemenea costuri o comisie publică de anchetă.