
Politică
E oficial: Referendum constituţional la 5 septembrie în Moldova
Locuitorii Republicii Moldova vor merge, duminică, 5 septembrie, la referendumul naţional privind alegerea preşedintelui ţării. Deputaţii moldoveni au luat această decizie, în lipsa comuniştilor. Opoziţia parlamentară a fost însă reprezentantă la şedinţa Legislativului de către secretarul Partidului Comuniştilor, care nu a venit pentru a vota, dar cu un mesaj pentru deputaţii liberal-democraţi, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.
La plebiscitul naţional, cetăţenii moldoveni vor trebui să răspundă la întrebarea: "Sunteţi pentru modificarea Constituţiei care să permită alegerea preşedintelui de către întreg poporul?". Pentru a fi validat, referendumul trebuie să participe cel puţin o treime dintre alegători.
Mihai Ghimpu şi-a dorit ca la şedinţa Parlamentului să fie prezenţi şi deputaţii fracţiunii Partidului Comuniştilor, care anterior susţineau ideea modificării Constituţiei în Parlament. Aceştia însă nu s-au grăbit să vină. A ajuns în sala Legislativului doar un singur deputat comunist, secretarul formaţiunii. Iurie Muntean a încercat disperat să ia cuvântul la microfon, dar nu a fost lăsat. După şedinţă, el a declarat presei că deputaţii comunişti ar accepta proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană privind organizarea referendumului, cu o singură condiţie: să fie dizolvat Parlamentul.
Prim-vicepreşedintele Legislativului, Serafim Urecheanu a anunţat că decizia luată în unanimitate de deputaţii moldoveni, intră în vigoare din momentul adoptării.
La puţin timp după referendum, Parlamentul va fi dizolvat şi va fi anunţată data alegerilor parlamentare anticipate, dar şi a celor prezidenţiale.
La sfârşitul anului 2009, cele două tentative de alegere a şefului statului, au eşuat. Potrivit prevederilor Constituţiei, dacă preşedintele ţării nu poate fi desemnat din cele două încercări, Legislativul se dizolvă şi se anunţă alegeri parlamentare anticipate.