Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecologistii bulgari spun „NU

Cateva zeci de membri ai coalitiei - Belene - NU si ai nouluipartid al verzilor au protestat marti, 10 iunie, in fata Ministerului bulgar al Economiei si Energeticii impotriva planurilor de a fi reluata constructia centralei atomo-electrice Belene.

Cateva zeci de membri ai coalitiei - Belene - NU si ai nouluipartid al verzilor au protestat marti, 10 iunie, in fata Ministerului bulgar al Economiei si Energeticii impotriva planurilor de a fi reluata constructia centralei atomo-electrice Belene. Centrala va fi construita de catre concernul rus "Atomstroiexport" cu participarea lui "Areva" din Franta si "Siemens" din Germania. Proiectul a primit aprobarea Comisiei Europene.

Protestatarii au distribuit manifeste avertizind despre riscurile ce decurg din gradul inalt de seismicitate al zonei unde vor fi amplasate doua reactoare rusesti de tipul VVER.
Actiunea de protest face parte dinr-o campanie internationala, organizata de "Green Peace" si de "Prietenii pamintului" in 14 tari europene, impotriva participarii bancii franceze BNP Paribas la proiectul Belene. Banca a semnat un acord cu Compania bulgara de electricitate /NEK/ privind asigurarea si organizarea investitiilor necesare. Ea a fost preferata in concurenta cu o alta banca franceza - "Societe Generale".


In aceasta luna va fi stabilit si investitorul strategic ce va achizitiona 49 la suta din capitalul centralei. Candidati sint RWE din Germania, "Electrabel" din Belgia, "Enel" din Italia si CEZ din Republica Ceha.
Aflat, saptamina trecuta, intr-o vizita la Sankt Petersbourg ministrul bulgar al Economiei si Energeticii Petar Dimitrov a anuntat ca Rusia s-a angajatsa finanteze din buget constructia centralei Belene, dezmintind afirmatiile ecologistilor bulgari despre aparitia unor greutati in asigurarea investitiilor in valoare de aproximativ 4 miliarde de euro.
In curind va fi semnat un nou acord cu concernul "Rosatom" privind transportarea si prelucrarea combustibilului nuclear folosit la Belene.


In cadrul unei conferinte de presa, pe 10 iunie, directorul institutului "Politica verde" Pencio Kovacev a expus evaluarile unor experti bulgari si internationali cu privire la riscurile proiectului Belene. El a anuntat pentru prima data ca experti rusi au elaborat un studiu de 3 000 de pagini in care sunt expuse argumente impotriva amplasarii unor instalatii nucleare in aceasta zona. Kovacev a mai spus ca reactoarele rusesti vor putea rezista la cutremure pina la gradul 8 pe scara Richter. Gradul de seismicitate al zonei a fost insa stabilit la baza datelor pentru perioada 1979-1995 cind nu au avut loc cutremure mai mari. Un studiu al urmarilor cutremurului din martie 1977, care a luat peste 100 de vieti omenesti in orasul apropiat Sishtov, demonstreaza ca unda de soc inainteaza in directia Belene fara a-si pierde din intensitatea.


Bulgaria, Petio Petkov

10/06/2008; 21h30