Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia americană intră într-o fază de recesiune accelerată

200812-8471.jpg

Economia americană intră într-o fază de recesiune accelerată

Cifrele, ultimele dintre ele publicate ieri, o arată clar: căderi substanţiale în materie de consum, servicii, producţie industrială şi locuri de muncă. Activitatea industrială de pildă se situează la cote nemaisemnalate din anul 1982.

Cifrele, ultimele dintre ele publicate ieri, o arată clar: căderi substanţiale în materie de consum, servicii, producţie industrială şi locuri de muncă. Activitatea industrială de pildă se situează la cote nemaisemnalate din anul 1982; numărul locurilor de muncă scade într-un ritm alarmant, cu 250.000 luna trecută, peste alte 179.000 pierdute în luna octombrie. De la începutul anului au dispărut peste un milion de posturi. „Nu cred că un reviriment se poate produce în mai puţin de un an, pentru că prea multă valoare s-a evaporat; bursa s-ar putea redresa, dar diminuarea investiţiilor se va repercuta asupra economiei în general", opina fostul preşedinte, Bill Clinton.

Pe acest fundal, joi, 3 decembrie şi vineri, 4 decembrie, şefii marilor concerne automobilistice apar încă o dată la Washington pentru a cere o infuzie de capital statal de 34 de miliarde.

„Accesul din ce in ce mai anevoios la credite - cuplat cu încetinirea ritmului creşterii economice - are deja un efect nociv. Suntem aici la Washington pentru a împiedica degradarea în continuare a acestei situaţii şi a obţine un împrumut care să ne ajute să supravieţuim acestei recesiuni", declara directorul general al firmei Ford, Alan Mullaly.

SUA; Radu Tudor

4 decembrie 2008 (11:40)