Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia şi securitatea, în centrul discursului ţinut de Obama

obama-barack-starea-natiunii-reuters-jim-young.jpg

Preşedintele american, Barack Obama, în timpul discursului său despre starea naţiunii (Foto : Reuters / Jim Young)

"Lumea s-a schimbat, iar pentru mulţi schimbarea a fost dureroasă", a declarat preşedintele american, Barack Obama, în discursul său despre starea naţiunii, aluzie la criza economică mondială. "Nu vom ceda, nu vom ezita şi vom învinge", a mai spus şeful Casei Albe, referindu-se la combaterea terorismului.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Discurs de o oră şi un minut, centrat pe ideea că America se află într-un "moment Sputnik", moment în care este chemată încă o dată să se ridice la înălţimea potenţialului şi idealurilor ei.

"Miza este dacă industrii şi locuri de muncă sunt create aici sau în altă parte", a avertizat Barack Obama, care a propus un program ambiţios de reformă, bazat pe inovaţie, educaţie şi reînnoire a infrastructurii.

Pentru a rămâne competitivă, pentru a putea concura cu marile puteri ascendente, China şi India, prima economie a lumii va trebui sprijinită de asemenea prin regândirea sistemului fiscal şi reducerea obstacolelor birocratice, acestea din urmă cauzate de instituţii guvernamentale, care n-au mai fost reorganizate "din epoca televiziunii alb-negru".

Astfel întărită în interior, America va putea să-şi reafirme poziţia pe plan internaţional.

"Exemplul moral al Americii trebuie să strălucească pentru toţi cei care, în lume, vor libertate, dreptate, demnitate. Putem spune că acest obiectiv a fost realizat, că prestigiul Americii pe glob a fost restabilit", a constatat şeful Casei Albe, care a menţionat în acest context Tunisia, unde "voinţa populară s-a dovedit mai puternică decât dictatura. Trebuie să afirmăm clar aici că SUA sunt alături de poporul tunisian şi sprijină aspiraţiile democratice ale tuturor popoarelor lumii".

 
New York, Radu Tudor