Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ed Miliband, noul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie

Ed Miliband a fost ales noul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, învingându-l pe fratele său, David Miliband, cu 50,65% din voturile exprimate în colegiul electoral, faţă de 49,35% cât a obținut fratele său. Noul lider, în vârstă de 40 de ani, este cel mai tânăr din istoria de peste 100 de ani a Laburiștilor și a promis să nu devieze partidul spre stânga.

 

Ed Miliband a fost ales noul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, învingându-l pe fratele său, David Miliband, cu 50,65% din voturile exprimate în colegiul electoral, faţă de 49,35% cât a obținut fratele său. Noul lider, în vârstă de 40 de ani, este cel mai tânăr din istoria de peste 100 de ani a Laburiștilor și a promis să nu devieze partidul spre stânga în pofida campaniei sale cu nuanțe populiste care i-a adus sprijinul decisiv al sindicatelor.

Postul de lider al Partidului Laburist devenise vacant în luna mai, ca urmare a demisiei fostului premier Gordon Brown, la doar câteva zile după înfrângerea partidului în alegerile parlamentare din 6 mai, în urma cărora a venit la putere un guvern de coaliție între Partidul Conservator și Partidul Liberal Democrat, condus de premierul și liderul Conservatorilor, David Cameron.

Ed Miliband a reușit să-l învingă doar în al patrulea tur de scrutin pe fratele său, fost ministru de externe până în urmă cu cinci luni, după eliminarea succesivă a celorlalți candidați înscriși în cursă, foștii miniștri Ed Balls și Andy Burnham și deputata Diane Abbott. Liderul a fost ales de trei secțiuni electorale cu pondere egală: deputați și euro-deputați, membri de partid, și membri ai sindicatelor afiliate Partidului Laburist. Pe buletinul de vot candidații trebuiau numerotați în ordinea preferințelor, de la 1 la 5. În fiecare tur de scrutin era eliminat candidatul clasat pe ultimul loc și preferințele sale redistribuite celor rămași în cursă.

Fost ministru al Energiei și Schimbării Climatice în cabinetul Brown, Ed Milliband este de asemenea primul evreu ales în fruntea Partidului Laburist. Părinții săi, Ralph și Marion, erau amândoi de origine evrei polonezi și ambii supraviețuitori ai Holocaustului. Ralph Miliband a reușit să se refugieze din Belgia în Marea Britanie cu câteva ore înaintea invaziei naziste din 1940, iar Marion a supraviețuit în mod miraculos în localitatea poloneză Czestochowa în timpul ocupației germane. Ralph a fost profesor de științe politice la London School of Economics, cunoscut pentru vederile sale marxiste.

Ed Miliband a făcut studii politice la Universitatea Oxford și a făcut parte timp de mai mulți ani din echipa fostului premier și lider al Partidului Laburist, Gordon Brown. El este văzut ca un politician mai de stânga, fapt confirmat și în avansul față de fratele său, David (care era un adept al fostului premier și lider până în 2007, Tony Blair), în colegiul sindicaliștilor, care practic a decis victoria sa la limită. De altfel, în rândurile Partidului Conservator, el este cunoscut ca “Ed cel Roșu”.În orice caz, în clasa politică din Marea Britanie a avut loc o schimbare completă de generații la vârf: dacă Ed Milliband are 40 de ani, David Cameron are 44, iar liderul Partidului Liberal Democrat și vicepremierul Nick Clegg are 43.

Ed Milliband are acum sarcina dificilă de a restabili reputația partidului, serios șifonată în alegerile din mai și a promis să facă o opoziție dură actualului guvern de coaliție care a anunțat măsuri severe de austeritate în vederea reducerii imensului deficit bugetar (circa 11% din Produsul Intern Brut), moștenit de la guvernul Brown.

Dar misiunea sa imediată este restabilirea unității în partid, după o campanie electorală mai puțin decât frățească împotriva lui David Miliband, pe care va încerca să-l coopteze în echipa de conducere, dacă acesta va reuși să-și înghită mândria și să lucreze sub conducerea fratelui său mai mic.