
Politică
Ediţie specială Moldova : O ţară făcută K.O. de criza economică
Criză economică, criză politică, criză constituţională – această criză la puterea a treia în Republica Moldova merge în paralel cu campania electorală, care nu se mai opreşte de aproape jumătate de an.
În timp ce Puterea şi unii analişti susţin că criza profundă va falimenta ţara, Opoziţia şi alţi analişti afirmă că există soluţii, iar criza trebuie privită şi ca o oportunitate de a "salubriza" sistemul politic din Republica Moldova, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Ilona Spătaru.
Guvernul Republicii Moldova îşi va onora obligaţiile financiare interne şi externe, doar dacă va fi oprită criza politică şi asigurată stabilitatea. Iată ce spune în ajunul alegerilor parlamentare anticipate premierul Zinaida Greceanâi, numărul doi pe listele Partidului Comuniştilor.
Potrivit prim-ministrului, confruntările politice provocate de Opoziţie şi o eventuală a treia campanie electorală în mai puţin de un an ar împinge ţara într-o criză şi mai mare.
Experţii economici susţin că declaraţiile premierului sunt un tam-tam electoral, iar criza politică trebuie separată clar de cea economică, potrivit directorului Expert Grup, Valeriu Prohniţchi.
În toată ţara, spune el, se întârzie cu achitarea salariilor bugetare, pensiilor şi plăţilor sociale, iar o bună parte din instituţiile publice a trecut la program redus, angajaţii fiind trimişi în concedii forţate. Puterea comunistă dă vina pe autorităţile locale.
De partea sa, preşedinţii de Raioane susţin că transferurile de la bugetul de stat s-au redus cu 20%, iar administraţiile din teritorii se descurcă extrem de greu în această situaţie.
Guvernul a obligat în mod ilegal autorităţile locale să-şi reducă cheltuielile, susţine analistul Valeriu Prohniţchi. Măsură poate fi aprobată doar de Parlament, or acest lucru nu s-a întâmplat.
În loc să vină cu soluţii la criza economică sau cel puţin să dea curs invitaţiilor Opoziţiei de a discuta problemele legate de aceasta, guvernarea caută ţapi ispăşitori în campania electorală, este de părere Prohniţchi.
Recunoaşterea crizei a fost de fapt singura acţiune anti-criză a puterii comuniste, după care aceasta a mers să ceară ajutor din Est.
Orice ţară plăteşte un preţ pentru democraţie, susţine Valeriu Prohniţchi. A venit timpul ca şi Republica Moldova să plătească acest preţ.
Sondajul Barometrul de Opinie, publicat acum o săptămână arată că marea majoritate a populaţiei este nemulţumită de activitatea conducerii comuniste, 66% dintre moldoveni sunt nemulţumiţi de situaţia economică din Republica Moldova, iar peste 80 de procente, de tot ceea ce se întâmplă în ţară.