Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eforturi cerute din nou României sub MCV

Consiliul de a luat notă, asa cum o vrea traditia, de raportul MCV publicat in 18 iulie 2012 de Comisia Europeana. Cum era de asteptat, ministrii afacerilor europene cer si ei autoritatilor române sa amelioreze respectul valorilor europene si asta inainte de urmatorul raport al Comisiei, asteptat pâna la sfârsitul anului. Referirea este facuta la evenimentele politice din vara acestui an.

Corespondentul RFI la Bruxeeles, Mihaela Gherghişan

Surse de la Bruxelles arata ca acest raport va fi publicat probabil dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie. În rest, intr-un limbaj diplomatic ca si cel folosit de Comisia Europena, i se aminteste României ca exista valori europene. Este însă salutat "angajamentul guvernului român  de a acţiona rapid pentru a asigura respectul statului de drept şi a independenţei justiţiei" .

În ceea ce priveste partea tehnica a reformei justitiei , aceasta are nevoie de o implementare riguroasa dublata de o vointa politica durabila, spun ministrii europeni.

Consiliul crede ca in viitor România are sanse sa indeplineasca toate criteriile reformei justitiei si a combaterii coruptiei daca statul de drept este garantat si daca se mentine directia in care s-a plecat déjà iar ritmul reformelor este accelerat.

In mod special , rezultatele de pâna acum ale ANI si DNA  trebuie continuate si chiar consolidate, mai spun ministrii intr-un comunicat publicat la Bruxelles.