Eforturi diplomatice pentru oprirea violenţelor din Libia

libia-evacuati-reuters.jpg

Cetăţeni străini aşteaptă să fie evacuaţi din Libia (Foto : Reuters).

Mii de oameni ar fi fost omorâţi în Libia, potrivit responsabilului ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay. Consiliul de Securitate urmează să se reunească vineri, 25 februarie, la ora 22, ora României, pentru a discuta despre criza din statul african. Parisul şi Londra propun un "embargo total asupra armelor" şi "sesizarea Curţii Penale Internaţionale".

Franţa şi Marea Britanie au propus în Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie, care prevede un "embargo total asupra armelor", "sancţiuni" şi "sesizarea Curţii Penale Internaţionale pentru crime împotriva umanităţii". Anunţul vine de la ministrul francez de Externe, Michèle Alliot-Marie, la postul public de radio France Info.

Libia

Michèle Alliot-Marie, ministrul francez de Externe

AscultăDownload

"Situaţia este foarte gravă, trebuie ca CPI să fie sesizată, trebuie dat un semnal foarte puternic", spune ea.

Înaintea reuniunii Consiliului de Securitate, preşedintele american, Barack Obama l-a sunat pe omologul său francez, Nicolas Sarkozy, pentru a discuta despre situaţia din Libia. Între timp, Uniunea Europeană se mobilizează pentru a-şi evacua cetăţenii din această ţară africană.

Un comunicat de presă al Palatului Elysée este destul de laconic în privinţa metodelor prin care poate fi oprită baia de sânge în Libia, dar documentul anunţă clar obiectivul comun franco-american, de stopare a utilizării forţei contra populaţiei civile.

Barack Obama şi Nicolas Sarkozy au vorbit despre măsurile pe care le preconizează cele două ţări. Aici e vorba între altele de o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi de ajutor umanitar în Libia.

Mai mulţi responsabili francezi au evocat în ultimele ore opţiunile posibile. Pentru ministrul francez al Apărării, Alain Juppé, ideea stabilirii unei zone aeriene pentru evacuarea străinilor din Libia merită studiată. La rândul său, ambasadorul pentru drepturile omului, François Zimeray vrea să fie lansată o anchetă pentru crime împotriva umanităţii.

Cât despre Statele Unite, ele au în vizor sancţiuni şi excluderea Libiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton se va afla în acest week-end la Geneva, unde se află sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În Europa, miniştrii Apărării din UE trebuie să se întâlnească vineri, în Ungaria, cu secretarul general al NATO.

Cu roşu sunt figurate zonele controlate de protestatari, iar cu galben apar localităţile în care se duc lupte.