Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eforturi insuficiente în lupta contra SIDA

Lupta anti-SIDA preocupă o bună parte a presei franceze de marţi, 1 decembrie. "Combaterea eficientă a bolii SIDA necesită dublarea eforturilor", scrie La Croix. Ziarul catolic îşi consacră editorialul acestei zile mondiale contra maladiei, sub titlul "Virtuţile solidarităţii". Dacă cercetarea legată de virusul HIV a făcut importante progrese, accesul la tratamente este în continuare insuficient, mai ales în ţările sudice. Inegalităţile de la un continent la altul sunt strigătoare la cer. În lume, mai puţin de jumătate dintre cei care au nevoie de medicamente antivirale beneficiază de ele.

Lupta anti-SIDA preocupă o bună parte a presei franceze de marţi, 1 decembrie. "Combaterea eficientă a bolii SIDA necesită dublarea eforturilor", scrie La Croix. Ziarul catolic îşi consacră editorialul acestei zile mondiale contra maladiei, sub titlul "Virtuţile solidarităţii".

Dacă cercetarea legată de virusul HIV a făcut importante progrese, accesul la tratamente este în continuare insuficient, mai ales în ţările sudice. Inegalităţile de la un continent la altul sunt strigătoare la cer.

În lume, mai puţin de jumătate dintre cei care au nevoie de medicamente antivirale beneficiază de ele. Este injust, exclamă La Croix şi ce e valabil pentru SIDA este şi pentru toate celelate pandemii.

Publicaţia catolică reaminteşte apoi într-un articol poziţia ambiguă - pentru unii chiar condamnabilă - a Bisericii Catolice vizavi de boală. În Africa de exemplu, pentru episcopii de pe continentul negru, SIDA nu e o problemă medicală, ci una mai degrabă "de viziune morală a sexualităţii umane".

L'Humanité, ziarul comuniştilor francezi deplânge faptul că "economiile în lupta contra bolii SIDA se fac pe spatele bolnavilor".

Le Parisien - ziar popular - a realizat un reportaj în rândul comunităţii gay din Capitală şi constată că tinerii homosexuali nu se mai tem destul de SIDA şi deci practică raporturi sexuale neprotejate, lucru care evident propagă virusul ucigător. "Singura soluţie, prezervativul !", exclamă în încheiere publicaţia citată.

 
Vasile Damian, despre SIDA, subiect tratat de presa franceză.