Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efraim Zuroff : "Gestul lui Mazăre este stupid şi dezgustător"

mazare-radu-uniforma-nazista-20090721124017.jpeg

Radu Mazăre, îmbrăcat în uniformă nazistă

Radu Mazăre a făcut un gest stupid şi dezgustător când a îmbrăcat în public o uniformă nazistă. Iată ce spune la RFI şeful Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, Efraim Zuroff (audio). El îi solicită primarului Constanţei să le ceară scuze evreilor şi rromilor din România.

Radu Mazăre a făcut un gest stupid şi dezgustător când a îmbrăcat în public o uniformă nazistă. Iată ce spune la RFI şeful Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, Efraim Zuroff (audio). El îi solicită primarului Constanţei să le ceară scuze evreilor şi rromilor din România.

"Este clar că a fost un lucru stupid şi dezgustător, o insultă pentru victimele naziştilor şi pentru orice persoană cu integritate morală", spune Efraim Zuroff.

"Această persoană a îmbrăcat uniforma unei armate care a comis crime în masă, în multe locuri din Europa de Est, care a participat la planul nazist de anihilare a tuturor evreilor din Europa. Nu cred că se cuvine să-i onorezi pe acei oameni într-un fel sau altul sau să le aprobi cumva acţiunile, să fii nostalgic după Wehrmacht, după armata nazistă", continuă el.

"Nu cred că de mâine o să vedem Constanţa plină de oameni care umblă îmbrăcaţi în uniformă nazistă, dar gestul primarului e o formă de aprobare faţă de Wehrmacht, o armată care a comis crime de război şi a participat la genocid. Mulţi tineri care nu cunosc prea bine istoria ar putea crede în mod greşit că nu e nimic rău în privinţa armatei naziste", crede Efraim Zuroff.

"Cred că datorează nişte scuze foarte serioase comunităţii evreieşti şi rromilor din România şi de fapt tuturor victimelor naziştilor. Iar faptul că şi-a luat şi fiul cu el şi l-a îmbrăcat tot ca pe un nazist este absolut strigător la cer", conchide şeful Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, Efraim Zuroff.

De partea sa, primarul Radu Mazăre declară pentru MEDIAFAX că prin purtarea uniformei de ofiţer în armata germană nu a dorit să aducă atingere comunităţii israeliene.

"Nu am vrut în nici un caz să fac atingere şi nu sunt de acord cu războiul şi nu am vrut să fac atingere evreilor sau comunităţii israeliene, cu care am o relaţie foarte bună şi care are probabil în România cele mai multe investiţii concentrate la Constanţa", spune Radu Mazăre.

Primarul de Constanţa susţine că s-a inspirat din filmul "Operaţiunea Walkiria", în care un ofiţer german dorea "să scape ţara de un dictator nebun" şi să-l asasineze pe Hitler. Atentatul a avut loc, dar Adolf Hitler a supravieţuit.

"M-am inspirat după filmul «Operaţiunea Walkiria», cu Tom Cruise, în care un ofiţer din armata germană vrea să scape ţara de un dictator nebun. El lupta împotriva regimului, nu susţinea regimul. Totuşi, era doar o prezentare de modă. Nu trebuie dat aşa mare amploare, dar noi, în România, în general, suntem inchizitori", afirmă Radu Mazăre.

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului l-a reclamat pe Mazăre pentru încălcarea Legii privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. (CR - 21 iulie 2009;11.05h)

255