Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egipt: Ascensiunea islamiştilor, confirmată de rezultatele parţiale ale alegerilor

Rezultatele pentru o parte din circumscripţiile egiptene chemate la urne luni şi marţi confirmă estimările analiştilor, potrivit cărora islamiştii vor câştiga alegerile, anunţă sâmbătă presa egipteană. În oraşul Port-Said, pe canalul Suez, lista coaliţiei conduse de Fraţii Musulmani a obţinut 32,5 la sută din voturi, cea a salafiştilor Al-Nur 20,7 la sută, iar Wassat, o a treia formaţiune islamistă, 12,9 la sută.

 

Wafd (liberal) nu a obţine decât 14 la sută din voturi, în timp ce Georges Ishaq, fondatorul mişcării Kefaya (Destul!) şi figură istorică a contestării regimului lui Hosni Mubarak, nu a intrat în al doilea tur.

În guvernoratul Mării Roşii, zonă foarte turistică, Fraţii Musulmani au obţinut 30 la sută din voturi, de două ori mai mult decât Blocul Egiptean, o alianţă a partidelor liberale, anunţă cotidianul guvernamental al-Ahram.

Comisia electorală a anunţat vineri că nu poate publica toate rezultatele acestei prime faze a alegerilor legislative, care se referă la o treime din guvernorate - între care Cairo şi Alexandria -, celelalte două treimi urmând să voteze în săptămânile următoare.

Potrivit cotidianului independent al-Masry al-Youm, nicio femeie nu a fost aleasă în primul tur, la scrutinul uninominal sau cel proporţional. Citat de cotidian, candidatul Wafd Nihal Aahdi a explicat că eşecul său este legat "de faptul că partidele religioase domină societatea egipteană".