Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egipt: Primul partid islamist, intrat în legalitate

Wassat al-Gadid este primului partid islamist intrat în legalitate în Egipt. Autorităţile egiptene au anunţat sâmbătă acest fapt, precum şi apropiata eliberare a peste 200 de deţinuţi politici, dar şi o remaniere limitată a Guvernului, după dărâmarea regimului lui Hosni Mubarak.

Partidul Wassat a fost fondat în 1996 de foşti membri ai mişcării Fraţilor Musulmani, adepţi ai unei interpretări mai liberale a islamului, însă solicitările sale de oficializare au fost respinse în mod constant.

Curtea "a aprobat formarea partidului Wassat al-Gadid, pe care Comitetul pentru partide politice a respins-o anterior", a precizat agenţia MENA, adăugând că instanţa a decretat că "deciziile Comitetului nu sunt legitime".

Şi Fraţii Musulmani, a căror activitate a fost tolerată de facto în Egipt, au anunţat marţi că intenţionează să înfiinţeze un partid politic.

Guvernul egiptean a anunţat, tot sâmbătă, că va elibera în curând 222 de deţinuţi politici. "Premierul Ahmad Shafik a anunţat că au mai rămas 487 de deţinuţi politici, iar guvernul va elibera 222 dintre aceştia", a afirmat agenţia MENA.

Dintre cei 487 de deţinuţi, numai câţiva au fost arestaţi în cele 18 zile de revolte populare, în urma cărora regimul preşedintelui Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere.

Eliberarea deţinuţilor politici este una dintre principalele revendicări ale grupurilor de tineri şi ale grupărilor de opoziţie care au participat la manifestaţiile împotriva fostului regim egiptean.

Premierul egiptean a anunţat şi o remaniere limitată a guvernului în viitorul apropiat. "În perioada următoare, va avea loc o schimbare limitată în structura guvernului", a spus el.

Militanţii prodemocraţie cer ca actualul guvern să fie înlocuit cu un Cabinet format din tehnocraţi. Shafik a fost numit la conducerea guvernului de Mubarak, într-una dintre ultimele încercări ale acestuia de a pune capăt protestelor.