Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egiptul, mai aproape de o nouă Constituţie

După o lungă tergiversare, în Egipt, Comisia contituantă a adoptat vineri, 30 noiembrie, un proiect de Constituţie, pentru a o înlocui pe cea abrogată după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, Constituţie care va fi supusă unui referendum.

Membrii acestei comisii dominate de islamişti au votat cele 234 de articole care le-au fost supuse aprobării într-o şedinţă-maraton începută joi după-amiază şi care a continuat toată noaptea.

Textul adoptat în unanimitate, potrivit preşedintelui comisiei, îi va fi transmis preşedintelui Mohamed Morsi, iar un referendum urmează să fie organizat în două săptămâni.

Adoptarea în grabă a acestui proiect care s-a blocat de două luni are loc în plină criză politică privind prerogativele prezidenţiale consolidate, pe care Morsi şi le-a arogat săptămâna trecută.

Proiectul de lege fundamentală vizează să ofere Egiptului un cadru instituţional, care reflectă aspiraţiile democratice şi schimbările rezultate din revolta populară ce l-a determinat pe Hosni Mubarak să plece în februarie 2011.

Opoziţia liberală şi laică, precum şi Biserca Creştină Coptă au boicotat, în schimb, lucrările comisiei, aceasta fiind acuzată că pregăteşte un text favorabil islamiştilor din rândul cărora provine Morsi, oferind mai puţine garanţii în materie de protecţie a drepturilor.

Proiectul prevede totuşi limitarea preşedinţiei la un mandat de patru ani, reînnoibil o dată.