Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


El Pais: Asediul Palatului Cotroceni

el-pais-asediul-palatului-cotroceni.jpg

Intrare în Palatul Cotroceni

Presa din peninsula iberică urmărește cu atenție evenimentele din Capitala României. Prin proprii corespondenţi sau citând agenţiile de știri, toate marile cotidiene spaniole prezintă informații de ultimă oră. Indiferent de orientarea lor, ziarele reflectă aceeași preocupare pentru evenimentele care au loc la București si prezintă analize foarte amănunțite, din care nu lipsesc detalii tehnice despre procedura demiterii președintelui.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

El Pais (ziar cu orientare de centru-stânga) anunță în ediţia electronică de joi: ”Guvernul român manipulează, pentru a-l elimina pe preşedinte; prim-ministrul Victor Ponta încearcă să controleze instituţiile statului; Asediul Palatului Cotroceni, reședința  președinției României, a început cu deja anunțatul proces de suspendare a conservatorului Traian Băsescu, devenit inamicul public numărul unu pentru premierul Victor Ponta. Și continuă cu declarațiile noului președinte democrat-liberal: România se îndreaptă către o "dictatură fără-de-lege", denunța Vasile Blaga, fostul preşedinte al Senatului României”.

După aceea, jurnalistul de la El Pais continuă cu o trecere în revistă a evenimentelor: Tensiunea din ultimele zile a aruncat ţara într-o criză instituţională, în special după ce Ponta şi Băsescu şi-au disputat reprezentarea României la Consiliul European. Ulterior, au fost publicate articole despre presupusul plagiat din teza de doctorat a premierului, iar continuitatea lui Ponta în funcție devenise îndoielnică. Cu toate acestea, coaliţia de la guvernare a lansat marți un contraatac instituţional, schimbând președintii celor două Camere ale Parlamentului și Avocatul Poporului, pentru a avea controlul instituţiilor democratice. Astăzi, majoritatea parlamentară social-liberală, obținută cu transfugii din partidul lui Băsescu, a depus o cerere, care va fi votată vineri în Parlament, pentru suspendarea din funcţie a şefului statului timp de o lună. Ulterior, se va organiza un referendum pentru a-l elimina definitiv pe Traian Băsescu și pentru a deschide calea liderului liberal, actualul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu, la preşedinţia României.

Guvernul român accelerează sfârşitul erei Băsescu”, este titlul cu care El Mundo (ziar cu orientare de centru-dreapta) anunță evenimentele în desfășurare de la București și continuă cu un deja cunoscut avertisment venit din partea unei guvernări de stânga: Ministerul Francez de Externe a cerut Executivului Român "să respecte valorile democratice şi statul de drept". În continuare, analiza ne prezintă poziţia social-liberală: încălcarea separării puterilor în stat, uzurparea funcţiilor prim-ministrului şi dispreţul pentru rolul constituţional de mediator între instituţii ale statului, acestea sunt doar trei din cele şapte motive invocate în Parlament de către Uniunea Social Liberală, pentru revocarea preşedintelui al cărui mandat ar trebui să se încheie în 2014.

Si după aceea continuă cu un alt subtitlu: ”Ponta şi Băsescu, în război deschis”. Precipitarea evenimentelor se datorează dificilei  coabitări dintre cei doi, în urma cererii prim-ministrului de a reprezenta România în cadrul Consiliului European, unde până atunci, întotdeauna participa preşedintele. În finalul analizei, jurnalistul de la El Mundo ne avertizează asupra imprevizibilului Traian Băsescu. Preşedintele este un politician abil și carismatic, capabil de a transforma în favoarea sa cele mai dificile circumstanțe. Iar un rezultat strâns la referendum ar putea să se întoarcă împotriva USL la viitoarele alegeri.

ABC (ziar cunoscut pentru orientarea conservatoare): Premierul român facilitează punerea sub acuzare a preşedintelui Băsescu. Ponta, în urma unui proces plin de nereguli, aprobă modificarea legii care reglementează funcţiile preşedintelui, pentru a-i minimaliza prerogativele executive.