
Politică
Eliberarea Iuliei Timoşenko, discutată la meciul Ligii Campionilor
carl-bildt-radoslaw-sikorski.jpg

Corespondentul RFI la Helskinki, Denisa Udroiu:
Atunci când diplomaţia pură pare că a intrat în impas şi nu mai functioneaza, un diplomat cauta cai alternative. Una din ele este diplomaţia fotbalului, cum este ea cunoscută, şi pare că ajunge drept la inima politicienilor care sunt adesea, după cum ştim, microbişti.
Chiar şi când nu sunt amatori de fotbal, prezenţa la meci poate duce la o abordare mai uşoară a chestiunilor delicate sau transmite un semnal politic.
De pildă, în incercarea de a face primii paşi spre reconciliere, după aproape un secol de relaţii tensionate şi acuzaţii reciproce de masacre etnice, o întâlnire istorică a avut loc în 2008, când preşedintele Turciei a vizitat Armenia şi a participat la un meci de calificare între cele două ţări, întâlnindu-se cu omologul său. Ulterior, un acord de cooperare a fost semnat, vizita a fost returnată şi s-a revenit cu mai multă încredere la masa tratativelor.
De data aceasta, miniştrii de Externe ai Suediei şi Poloniei, Carl Bildt şi Radoslaw Sikorski, se deplasează în Ucraina, la meciul Ligii Campionilor, în care se confruntă miercuri seara, pe noul stadion din Donetsk, campioana UEFA din 2009, Shaktar Donetsk, şi portugheza FC Porto.
Cei doi politicieni se întâlnesc cu cel mai bogat ucrainean, Rinat Akhmetov, pentru a încerca să îl supună la presiuni şi să îl convingă pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să o elibereze pe fostul prim-ministru Iulia Timoşenko, acuzată de corupţie şi condamnată la şapte ani de închisoare.
Procesul ei, considerat o mascaradă politică, atât de către acuzată, cât şi la nivelul Uniunii Europene, a creat tensiuni şi a pus sub semnul întrebării o mai strânsă cooperare între Ucraina şi Uniunea Europeană.
Pentru a disipa orice îndoieli şi a preveni criticile, Carl Bildt a precizat pe blogul său că scopul călătoriei este luarea temperaturii politice în Ucraina, şi nu vizionarea meciului.