Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emil Boc la RFI, despre suspendarea lui Băsescu: Istoria se repetă! Vom câştiga la referendum, ca în 2007

Fostul premier, Emil Boc, se arată optimist înaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Primarul Clujului spune într-un interviu la RFI că preşedintele suspendat şi PDL vor câştiga împreună, la fel ca în 2007.

Emil Boc speră ca istoria din 2007 să se repete. "Istoria se repetă şi sper să se repete şi cu aceleaşi rezultate până la final, adică cei care n-au învăţat în 2007 din lecţia de atunci să înveţe măcar acum, a doua oară, în 2012, pentru că nici de această dată nu există încălcări grave ale Constituţiei, aşa cum prevede textul legii fundamentale, pentru suspendarea preşedintelui", declară fostul premier.

Întrebat dacă personal, se teme de acest referendum, fostul preşedinte al PDL a răspuns: "Nu, referendumul este prevăzut de Constituţie şi sunt convins că e un moment foarte bun de analiză asupra celor trei ani de criză din România şi asupra alternativelor pe care ţara noastră le putea avea. Eu cred că în contextul acesta european al crizei, mai mulţi români vor înţelege ce este cu adevărat cu această criză şi că în ultimă instanţă, trebuie apreciaţi oamenii care spun adevărul şi care şi-au sacrificat imagine şi voturi, pentru ca ţara să nu se prăbuşească şi că românii au salvat România, pentru că cei care au fost în fruntea ţării au preferat să pună interesul ţării deasupra intereselor personale, de imagine".

Emil Boc crede că "sunt şanse" ca Traian Băsescu să fie reconfirmat în funcţie la referendum. "Eu spun că sunt şanse ca preşedintele să rămână în exerciţiul funcţiei şi sper ca abuzurile făcute de către actuala guvernare în privinţa legilor după care se organizează referendumul să fie înlăturate. Sunt convins că actuala conducere a PDL va rămâne solidară cu preşedintele României şi am toată convingerea că împreună vom câştiga, aşa cum am câştigat şi în 2007", conchide primarul Clujului.

De partea lui, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, spune la RFI că Traian Băsescu va fi demis la referendumul din 29 iulie. Dragnea crede că istoria din 2007, când Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament şi apoi reconfirmat în funcţie la referendum nu se va repeta. "Cred că de data asta, domnul Traian Băsescu va fi demis. Mă bazez pe ceea ce am văzut cu toţii în ultima perioadă. E totuşi, o cotă de încredere scăzută!", spune secretarul general al PSD.

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat vineri seară de Parlament, cu 256 de voturi din 217 necesare. Referendumul pentru demiterea preşedintelui va avea loc pe 29 iulie.

 
Emil Boc, intervievat de Cosmin Ruscior, despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu