Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emil Constantinescu: Casa Regală, un reper în depăşirea crizei morale a României

casa-regala-romaniei.jpg

Ce rol mai poate juca Regele Mihai sau Casa Regală în acest context politic intern?

Regele Mihai I se va adresa Parlamentului într-o şedinţă solemnă pe data de 25 octombrie. Aşa au decis camerele reunite ale legislativului, la sugestia PNL. Iniţial, majoritatea parlamentară s-a opus acestui demers, pe motiv că doar şefii de stat în funcţie au dreptul să se adreseze Parlamentului reunit în şedinţă solemnă. Fostul preşedinte Emil Constantinescu apreciază la RFI că rolul Casei Regale este acela de a reprezenta un reper moral pentru societate.

Emil Constantinescu: Votul din Parlament de acceptare a prezentării unui mesaj al Majestăţii Sale Regelui Mihai în chestiune solemnă nu schimbă după părerea mea responsabilitatea liderilor PDL pentru votul negativ dat anterior în Birourile Permanente. Părerea mea este că o atitudine ostilă la adresa Majestăţii Sale Regelui Mihai în zilele noastre denotă proastă creştere, lipsă de viziune politică şi, în ultimă instanţă, stupiditate. O proastă creştere, pentru că respectul faţă de instituţiile istorice ale naţiunii române ţine de o educaţie elementară. O lipsă de viziune politică, care evidenţiază neînţelegerea semnificaţiei pe care onoarea unei personalităţi recunoscute şi unanim respectate pe plan internaţional o are pentru prestigiul României într-un moment de credibilitate redusă a ţării. Şi în fine, stupiditate, pentru că alinierea la o atitudine prezidenţială după ce aceasta a fost clar condamnată de opinia publică reprezintă incapacitatea de a percepe chiar propriile interese politice.

Rep.: Credeţi că prin această sesiune solemnă se va încerca totuşi o anumită reconciliere între clasa politică românească, indiferent cine este la putere, şi familia regală? Sau e prea mult spus?

Emil Constantinescu: Nu, nu cred. E mult prea mult spus. Se poate, într-adevăr, vorbi după 20 de ani de o reconciliere adevărată între Casa Regală şi poporul român. De fapt, aceasta este ceea ce este important şi interesează istoria viitoare. Opoziţia unor partide sau lideri aflaţi vremelnic la putere nu are nicio semnificaţie astăzi, după părerea mea.

Rep.: Ce rol credeţi că mai poate juca Regele Mihai sau Casa Regală a României în acest context politic intern?

Emil Constantinescu: Un rol important pentru că, aşa cum spun continuu, de zece ani, România nu a fost şi nu este într-o criză economică reală şi chiar din 2000 încoace nici într-o criză politică reală, este însă într-o gravă criză morală. Ori aici este exact locul în care Casa Regală şi în special Majestatea Sa, Regele Mihai, o personalitate cu un prestigiu moral deosebit îl poate avea în depăşirea acestei crize morale la nivelul societăţii.

Rep.: Credeţi că, de fapt, Casa Regală din România inspiră o anumită teamă la nivelul clasei politice?

Emil Constantinescu: Nu, dimpotrivă, o parte a clasei politice şi, în special, cea aflată acum la putere denotă aroganţă şi nu teamă. Această combinaţie toxică dintre aroganţă şi incapacitatea de înţelegere a fenomenelor politice şi sociale este dăunătoare.

 
Emil Constantinescu, în dialog cu Cosmin Ruscior, despre Regele Mihai şi Casa Regală a României