Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emisar american pentru Coreea de Nord

Un emisar american se va deplasa în Coreea de Nord, pentru convorbiri directe cu regimul comunist. Iată anunţul făcut de preşedintele Barack Obama la Seul. În mod simbolic, turneul asiatic al şefului Casei Albe s-a încheiat în Correea de Sud, pentru a reînnoi sprijinul pe care îl acordă administraţia americană statului democratic corean. Anunţul că Executivul american va trimite un emisar special în Coreea comunistă a fost totuşi o supriză.

Un emisar american se va deplasa în Coreea de Nord, pentru convorbiri directe cu regimul comunist. Iată anunţul făcut de preşedintele Barack Obama la Seul.

În mod simbolic, turneul asiatic al şefului Casei Albe s-a încheiat în Correea de Sud, pentru a reînnoi sprijinul pe care îl acordă administraţia americană statului democratic corean. Anunţul că Executivul american va trimite un emisar special în Coreea comunistă a fost totuşi o supriză.

De multă vreme, nord-coreenii formulaseră o asemenea pretenţie, pentru a arăta că tratează de la egal la egal cu cea mai mare putere a planetei. Orgoliosul Kim Jong Il ar putea fi satisfăcut, dar tot nu e sigur că va hotărî revenirea imediată a ţării sale la masa tratativelor, aşa-numitele convorbiri în şase, organizate de China pe tema dosarului nuclear nord-coreean.

Reacţiile celor de la Phenian au fost şi rămân capricioase. În fond, Kim Jong Il şantajează pe toată lumea, alternând momente de destindere şi de dialog, cu experienţe balistice mai mult sau mai puţin reuşite.

Cu câteva zile înaintea sosirii preşedintelui american în regiune, nord-coreenii au provocat un incident naval în Marea Galbenă, primul de acest fel din ultimii şapte ani. Nu e de mirare că preşedintele Barack Obama şi omologul său sud-coreean pun accentul tocmai pe încetarea acestor provocări şi pe revenirea nord-coreenilor la masa tratativelor.

În schimbul renunţării la ambiţiile sale nucleare, Coreea de Nord ar urma să primească substanţiale ajutoare economice şi unele garanţii politice. Cât despre relaţiile Statelor Unite cu Coreea de Sud, ele sunt excelente, chiar dacă există divergenţe la capitolul schimburilor economice reciproce.