Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Episcopul Richard Williamson, acuzat de negarea Holocaustului

bp-williamson-20100416185809.jpg

Episcopul Richard Williamson

La Regensburg, în Germania, a început, vineri dimineaţä, procesul contra lui Richard Williamson. Episcopul tradiţionalist catolic, în vîrstă de 69 de ani, este acuzat de negaţionism, adică de negarea Holocaustului, ceea ce în Germania, dar şi în România, constituie o infracţiune, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok (audio).

La Regensburg, în Germania, a început, vineri dimineaţä, procesul contra lui Richard Williamson. Episcopul tradiţionalist catolic, în vîrstă de 69 de ani, este acuzat de negaţionism, adică de negarea Holocaustului, ceea ce în Germania, dar şi în România, constituie o infracţiune.

Într-un interviu acordat televiziunii suedeze în urmă cu 2 ani, în timp ce se afla în Germania, în regiunea Regensburg, Williamson a spus că în lagărele de concentrare evreii nu au fost ucişi în camere de gazare.

Totodată, el a spus că numărul victimelor Holocaustului în nici un caz nu este de 6 milioane, susţinînd că naziştii ar fi ucis eventual 200 sau cel mult 300 000 de evrei.

Pentru aceste declaraţii el a primit o amendă de 12.000 de euro. Williamson a refuzat să plătească această amendă penală, înaintînd recurs. Astăzi, însă, el nu s-a prezentat în faţa instanţei, ci a fost reprezentat doar de avocatul său, Mathias Lossmann. Acesta a explicat în faţa presei că Williamson absentează, fiindcă aşa a fost sfătuit de către colegii săi din aşa numita „Frăţie a Sfîntului Pius al X-lea".

Avocatul a pezentat, de asemenea, o declaraţie a lui Williamson în care acesta afirmă că pasajele controversate din interviul televizat au fost difuzate fără a fi fost autorizate de către el.

De la proces au absentat şi jurnaliştii suedezi care fuseseră invitaţi în calitate de martori. În faţa instanţei a fost citită o scrisoare a directorului televiziunii, în care este respinsă afirmaţia lui Williamson privind chestiunea autorizării interviului incriminat.

Cazul episcopului a stîrnit la începutul anului trecut o amplă dezbatere în Germania. După ce presa germană a relatat despre declaraţiile episcopului, şefa guvernului federal, Angela Merkel, a lansat un apel către Papa Benedict al XVI-lea.

În acest apel, Merkel a cerut Vaticanului să se distanţeze de negaţionistul britanic şi să nu pericliteze dialogul interreligios cu evreii.

Williamson este un membru activ al „Frăţiei Sfîntului Pius al X-lea". Această grupare a fost iniţiată de arhiepiscopul ultraconservator Lefebvre cu scopul păstrării tradiţiilor romano-catolice. Prin conciliul Vatican II anumite structuri ale bisericii au fost reformate. Totodată s-a renunţat la oficierea slujbei tridentine, în limba latină.

Adepţii lui Lefebvre oficiază în continuare în latină, respingînd reformele din anii 1960. Susţinătorii lui Lefebvre au fost excomunicaţi de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Anul trecut Suveranul Pontif a ridicat excomunicarea tradiţionaliştilor, ceea ce a stîrnit un val de proteste.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok